10 въпроса за възпалението на гърлото

Възпалението на гърлото е често срещан проблем, особено през студените месеци на годината, дължащо се в повечето случаи на възпаление на фаринкса (фарингит) или сливиците (тонзилит).

Когато човек има възпаление на гърлото, никога не страда от липса на съвети как да разреши проблема най-бързо чрез домашни рецепти. Дали обаче тези рецепти наистина са ефективни и работят?

  1. Колко време отнема лечението на възпаленото гърло?

Обикновено лечението на възпаления от бактериален произход трае около 10 дни. При тях се налага използването на антибиотици и противовъзпалителни средства и времето, необходимо напълно да се елиминира причината за възпалението е по-дълго.

  1. Има ли начин да се съкрати периода на лечение?

Клиничното подобрение на симптомите обикновено се проявява след 72 часа. Не се заблуждавайте обаче, спирайки лечението по средата, то може да се окаже много по-дълго от очакваното.

3. Помага ли прополиса в лечението на възпаленото гърло?

Прополисът е един от най-споменаваните пчелни продукти при проблеми с гърлото. Въпреки, че  притежава антисептично и антиоксидантно действие, той не може да разреши проблема сам. Има храни, които намаляват възпалението, но никога не толкова бързо и ефективно.

4. Помага ли меда при болки в гърлото?

Медът има антимикробно действие, така че наистина помага за облекчаване на болезненото гърло, но както и прополиса, това действие е само моментно, а не лекува самото заболяване. Можете да се възползвате от свойствата на меда за намаляване на симптомите на възпалено гърло, но не забравяйте да приемете медикаментите, предписани от Вашия лекар.

5. Има храни и чайове, които могат да помогнат за лечение на възпаленото гърло

Джинджифилът е често цитирана храна, защото има мощен противовъзпалителен ефект. Но още веднъж, неговата ефективност е гарантирана само срещу симптомите. Той стимулира слюноотделянето, смазва гласовите струни и укрепва имунната система.

Чайовете са други важни съюзници за намаляване на симптомите на възпалено гърло, тъй като хидратират тялото и  някои хора получават симптоматично облекчение на балката, приемайки топли течности.

Облекчаването на симптомите и тук не означава лечение на основното заболяване. Тонзилитът или фарингитът от бактериален произход могат да доведат до сериозни усложнения, така че правилното решение е да се потърси консултация с лекар.

6. Билките могат да бъдат съюзници в лечението на болно гърло?

Билките, особено мента и мащерка, също често се използват за прикриване на симптомите на възпаление на гърлото и те наистина помагат. Въпреки това използването на лекарствени таблетки за смучене с противовъзпалително действие може да бъде много по-ефективно за успокояване на болката и затихване на симптомите.

7. Гаргарите с хладка вода и сол помагат при възпалено гърло?

Гаргарата със солена вода е сред най-популярните решения от народната медицина при болезнено и възпалено гърло. Може да се ползва като допълващо средство при лечение на инфекции на горните дихателни пътища, тъй като облекчава симптомите на инфекцията и възпалението и помага за намаляване на болката при преглъщане. Важно е да се отбележи, че това средство не бива да се прилага като самостоятелен метод за овладяване на инфекции на гърлото.

8. Всяко едно възпаление на гърлото се лекува с антибиотици.

Не винаги. Когато възпаленото гърло е причинено от бактерии, тогава се третира с антибиотици, предписани от лекуващия ви лекар. Важен сигнал, че причината е бактериална е наличието на гной в гърлото. Въпреки това, ако инфекцията е вирусна , антибиотика не само няма да помогне, но може да намали устойчивостта на тялото към лекарството.

9. Каква е разликата между възпаление и инфекция в гърлото?

Възпалението е предпазната реакция на организма срещу вредни за него дразнители. Възпалението често е предизвикано от инфекция, но то  е „вътрешния“ отговор на организма спрямо причинителя. Инфекцията е заразяване на тъканите с болестотворни микроорганизми и тяхното размножаване.

10. Кога трябва да се потърси медицинска помощ?

Консултирайте се с Вашия лекар когато изпитвате затруднение при преглъщане на течности и храна, както и при наличие на гной в гърлото. Симптомите като треска и общо неразположение също изискват медицинска диагностика.