10 мита за настинката и грипа

Съществуват редица погрешни схващания за настинката и грипа, като много хора смятат, че те се случват поради липса на витамин С или защото са излезли с мокра коса на улицата. Ето някои от най-често срещаните:

Мит #1: Можеш да се разболееш от студеното време

Повечето хора смятат, че излизането навън в студеното време неправилно облечен или с мокра коса може да предизвика настинка или да влоши симптомите на вече съществуващо респираторно заболяване. Това не е истина. И грипът и настинката се причиняват от вируси, макар и различни. През студените месеци на годината се забелязва наистина много по-висока заболеваемост, но причината за това са контактите. Хората прекарват много повече време в затворени помещения, където вирусите лесно се разпространяват чрез пряк контакт с лица, които вече имат симптоми като кашлица или кихане. Само по себе си излагането на студен въздух може единствено да ни накара да треперим от студ и може би носа и очите ни да текат малко повече, но няма да ни разболее.

Мит #2 Грипът не е по-сериозен от настинката

Още едно погрешно схващане. Грипът (който причинява симптоми като повишена температура, болки в тялото, умора и запушен нос) може да доведе до различни усложнения, като пневмония, бронхит, синусни и ушни инфекция,както и да влоши хронични здравни проблеми при хора с астма или на възраст над 65 години. Бременните жени и децата под 5 годишна възраст също са най-уязвими от ефектите на грипа.

Мит #3: Трябва да избягвате млечните продукти ако сте болни

Жлезите в лигавицата на носа и гърлото постоянно продуцират мукус (слуз). Мукусът представлява гъста и лепкава субстанция, която овлажнява дихателните пътища и ги предпазва от изсушаване. Консумацията на мляко и млечни продукти може да направи слузта по-дебела и по-дразнеща за гърлото, отколкото обикновено, но не предизвиква тялото да продуцира повече храчки.

Мит #4: Ако нямате температура вие не сте заразни

Ако сте с настинка, Вие сте най-заразни в първите 2-3 дена, независимо дали имате повишена температура или не. Инфекционната фаза на вирусите на настинката обикновено преминава от 7 до 10 ден от началото на заразяването. Грипът също може да бъде коварен: Повечето възрастни могат да заразят други хора един ден преди да се появат симптомите им и пет дни след това, с или без треска. Някои малки деца с отслабена имунна система могат да бъдат заразни повече от седмица.

Мит #5: Ваксината против грип предизвиква грип

Защо това не е истина: Вирусите, съдържащи се във ваксината са били убити (според специалистите „дезактивирани”), което означава, че те наистина не могат да причинят инфекция. Много често хората приписват всеки страничен ефект, който може да се появи след ваксинацията на самата ваксина. Освен това има толкова много други респираторни вируси, които могат да ни заразят след като ваксината е поставена и да изглежда всe едно симптомите са причинени от нея, но това не е така.

Мит #6: Настинката може да премине в грип

Грипът и настинката са причинени от различни вируси, така че настинката не може наистина да се превърне в грип. Ако Вие или Вашето дете развиете грип, то на първо място е бил причинен от грипен вирус. Тъй като двата вида заболявания имат сходни симптоми, може да е трудно да се определи разликата между тях само въз основа на това как се чувствате. Като цяло, грипът е с по-интензивни симптоми като треска, болки в тялото, силна умора и суха кашлица. Хората с настинка са по-склонни да имат хрема или запушен нос. Простудите обикновено не водят до сериозни здравословни проблеми, като пневмония, бактериални инфекции или необходимост от хоспитализация.

Мит #7: Да избягваш контакт с болни хора е единственият начин да се предпазиш

Защо това не винаги е вярно: Да стоите далеч от болни хора е един от начините да избегнете заболяване, но това не е достатъчно. В края на краищата, хората могат да бъдат заразни, без да показват никакви симптоми (виж Мит 4). Личната защита предполага засилена хигиена дори и при привидна липса на болни около нас.

И да, избягвайте пряк контакт с видимо болни хора, когато е възможно. Когато сте болни, направете услуга на останалите като си останете вкъщи.

Мит #8: Ако сте били болни от грип имате създаден имунитет

Имунитет срещу грип не може да се изгради, но има кръстосан имунитет, в случаите когато грипния вирус е сравнително близък с други, които човек вече е прекарал. Тогава болестта се преодолява много по-леко.

Мит #9 При кашляне и кихане трябва да прикриваме устата си с длан

Покривай устата си, да, винаги, но никога с дланите. За да се избегне нежелано замърсяване – и за по-правилна хигиена – човек трябва да кашля или да киха в носна кърпа или салфетка, никога в ръцете или директно без никаква защита.

Мит#10: Лекарствата срещу грип ще помогнат и при настинка

Защо не е вярно: противогрипните медикаменти действат само срещу грипни вируси. Те няма да помогнат за намаляване на симптомите от обикновена настинка или други грипоподобни заболявания, причинени от вируси, различни от вирусите на грипа. Само Вашият лекар може да определи дали действително имате грип и след това да определи кои лекарствата са най-подходящи за Вас.