10 предупредителни знака за слаб имунитет

Слаби и чупливи нокти, косопад, умора, кожни проблеми … Ако имате един или повече от тези проблеми, започвате да мислите, че имате нисък имунитет, нали? Всъщност това не е толкова просто. Симптоми като тези могат да означават множество усложнения, болести и дори намесата на генетични фактори, които нямат нищо общо с имунната недостатъчност.

Как тогава човек може да разбере дали наистина има компроментирана имунна система?

Не съществува тест, способен да установи дали лицето има нарушен имунитет. При повтарящи се или постоянни симптоми, клиничният преглед извършен от лекуващия лекар ще даде насоки за извършване на необходимите изследвания. Затова е по-лесно да разберем, че имунната система има нужда от помощ, когато има циклично повтарящи се заболявания и усложнения, които отнемат продължително време да бъдат излекувани. Намаляването на устойчивостта на организма създава условия за често развитие на болестите.

Списъкът с тревожни сигнали

Дори и по този начин спад в имунитета е трудно да се докаже. Едно лице може например да има слаби нокти в продължение на месеци, но това може да е само последица от лоша хигиена или липса на някои хранителни вещества в менюто.

Ето защо си струва да бъдете по-наясно със симптомите, произтичащи от заболявания, които са по-чести, когато защитните сили на организма са намалени.

Устна кухина: херпес, тонзилит и стоматит;

Кожа: Повтарящи се инфекции, абсцеси, общи заболявания, причинени от гъбички, вируси и бактерии;

Уши: отит;

Генитален регион: херпес;

Дихателна система: настинка и грип.

Две или повече пневмонии през последната година

Симптомите на белодробна инфекция обикновено са: много висока температура, втрисане, кашлица с отхрачване, задух, болка в гърдите, повръщане, изтощение, загуба на апетит и болки в тялото.

Осем или повече отита в последната година

Възпалението се причинява от натрупването на течност в ухото. Има няколко типа отит, които могат да проявят следните симптоми: силна болка, намаление на слуха, секреция, сърбеж, треска, липса на апетит.

Повтарящ се стоматит или монилиаза

Стоматитът се разпознава по лезиите в устата и венците. Монилиазата е инфекция, причинена от гъбички, главно Candida albicans и при нея се появяват бели и люспести петна във всяка област на устата: език, бузи, венци или устни.

Епизод на тежка системна инфекция: менингит, артроза или сепсис

Тези инфекции компрометират тялото като цяло и могат да бъдат опасни. Менингитът е възпаление на менингите, мембраните на мозъка и гръбначния мозък и може да бъде причинен от вируси или бактерии. Остеоартрит, от своя страна, се характеризира с проблеми, които променят ставите на коленете, бедрата, ръцете и гръбначния стълб, затрудняващи движението. Сепсисът е инфекция, способна да се разпространи в цялото тяло, поради бактериите, които заразяват кръвта.

Рецидивиращи чревни инфекции или хронична диария

Лошото функциониране на червата може да бъде причинено от няколко фактора, като лоша диета и емоционални проблеми. Честа диария и проблеми с червата, свързани с инфекциите, са по-тревожни и могат да покажат имунен дефицит.

Тежка астма, колагенно или автоимунно заболяване

Както колагенното заболяване, така и автоимунното заболяване представляват група от заболявания, които карат тялото да произвежда антитела срещу себе си, което води до слаб имунитет.

Неблагоприятен ефект от BCG и / или микобактериална инфекция

Този случай се отнася основно до деца, които имат BCG ваксина срещу туберкулоза. Кожата може да не се излекува след ваксината или детето може да страда от собствените си бактерии, които причиняват туберкулоза.

Повтарящи се абцеси и ектима

Натрупването на гной в кожата в определена част на тялото е известно като абцес. Ектмата е бактериална инфекция, която обикновено е резултат от липсата на добра хигиена и се характеризира с лезии, най-често в долните крайници.

Клинична картина, свързана с имунната недостатъчност

Тук са включени най-разнообразните заболявания и синдроми, които могат да имат връзка с имунната система.Лекарят може да направи заключение, според историята и генетичното предразположение на човек.

Семейна история на имунна недостатъчност

Хората, които имат случаи на нисък имунитет в семейството, също трябва да са по-внимателни към реакциите на организма към болестта и е необходимо да направят консултация с имунолог.

Стимулиране на имунната система

Ежедневно балансирано меню, богато на витамини и минерали, намаляване нивата на хроничния стрес и пълноценен сън са от съществено значение за работата на имунната система, особено при настъпване на есента и зимата.

Витамин С,прополис, цинк и селен са особено важни за функционирането на имунитета. Хранителни добавки като Тантум® Натура, съдържащи комбинацията от витамин С, цинк и прополис подпомогат функциите на имунната система, когато тялото е подложено на голям стрес (при смяна на сезоните).