5 сигнала за проблеми със сливиците на детето

Сливиците и аденоидите са изградени от лимфна тъкан и разположена в горната част на гърлото. Тези органи имат за цел да спират микробите и патогените на входа на организма. Малките деца са по-склонни да имат проблеми, свързани със сливиците, отколкото по-големите деца или възрастните. Някои общи предупредителни знаци могат да Ви помогнат да установите какво наистина се случва, за да се справите успешно с проблема.

Детето има проблем с фокусирането в училище

Ако детето има проблеми като хиперактивност, невнимание или лошо представяне в клас, ако е мрачно, уморено и често раздразнително, обикновено се сещате за синдром на дефицит на вниманието. Това състояние обаче може да се дължи на проблем със сливиците. Разширените сливици и аденоиди могат да блокират дихателните пътища на детето когато то спи, причинявайки сънна апнея, състояние, при което се наблюдава спиране на дишането за секунди и детето се събужда многократно през нощта.

Много деца изглежда, че имат синдром на дефицит на вниманието, а в действителност страдат от уголемени сливици и сънна апнея.

Детето хърка много

Понякога естествените големи сливици и аденоиди на детето могат частично да възпрепятстват дихателните пътища, което причинява хъркане, но не и реална сънна апнея. Тенденцията да се възпрепятства дишането може да бъде наследствена. Когато детето спи, мускулите на гърлото се отпускат, а обемът на въздушния поток около големите сливици се намалява. Така ще чуете детето си да хърка, но то няма да се събужда с вик или да се задавя на сън, както дете с апнея. Детето също така ще изглежда добре отпочинало, когато се събуди.

Често боледува от стрептокок в гърлото

Когато сливиците са възпалени и уголемени се появява болка при преглъщане. Тонзилитът често се причинява от вирус и детето обикновено се нуждае единствено от приемането на повече течности, почивка и прилагане на противовъзпалителен лекарствен продукт с локално действие за намаляване на болката. Тонзилит може да бъде причинен и от стрептококови бактерии (в този случай вероятно ще видите бели петна по сливиците ).

Лекарите ще обмислят премахването на сливиците на детето, ако то е имало четири или пет положителни теста за стрептокок в рамките на една година или шест или седем в течение на 2 години. Имайте предвид, че дори сливиците да се премахнат, детето Ви няма да бъде имунизирано към стрептокок. Когато децата получават рецидивиращ стрептокок в гърлото, това обикновено се дължи на факта, че бактериите на стрептококовите клетки са постоянно колонизирани в самите сливици. След премахване на сливиците, децата все още могат да се заразят със стрептокок.

Има повтарящи се инфекции на ушите

Дори ако сливиците на Вашето дете са напълно здрави, то все пак може да има проблеми с аденоидите си, които са разположени зад носните ходове, точно до отвора на ухото. Ако аденоидите са хронично заразени – някои деца просто нямат късмет – те са основно място за събиране на бактерии и ще продължават да създават проблеми с инфекции на ушите. Вашият лекар може да предложи аденоидектомия при остри или рецидивиращи ушни и синусни инфекции.