6 полезни съвета срещу загуба на гласа

Когато говорим продължително и на по-висок глас, освен че рискуваме да отегчим събеседниците си, може да предизвикаме и неприятни за нас самите последствия. Натоварването на гласните струни нерядко води до загуба на гласа. Афонията, известна повече като загуба на гласа, е временно състояние и само в някои много тежки случаи може да стане постоянно. Характеризира се с невъзможност за възпроизвеждане на звуци.

Афонията е проблем, с който най-често се сблъскват хора, ползващи гласа си на работното място: учители, певци, радио говорители и журналисти, търговци, чиято ежедневна работа е да говорят и убеждават клиентите. Застрашени са и хора, които имат навика да говорят силно, натоварвайки допълнително гласните си струни.

Иначе всеки един от нас може да загуби гласа си при рязка промяна на температурите или смяна на сезоните. Причинителите са вируси, бактерии или вътрешни възпаления на организма, като рефлуксна болест (изразяваща се в преминаване на стомашни сокове в хранопровода). Най- честите симптоми на афонията са възпаление на гласните струни, промяна или загуба на гласа.

Как да се предпазим от загуба на гласа

  • Не говорете нито прекалено силно, нито прекалено тихо. Ларинксът се натоварва еднакво при викане и при шептене. (Друга причина да се откажете от този навик е, че както говоренето на висок глас, така и прекалено тихото говорене създават пред другите впечатлението за неувереност).
  • Ако гърлото ви е възпалено и усещате дразнене или болка при говорене, помълчете за ден-два. Така ще позволите на гласните струни да си отпочинат.
  • Когато спортувате, не говорете. При физическо натоварване дишането се изменя и това влияе отрицателно върху гласните струни при говорене.
  • Избягвайте да викате на шумни места. Опитайте да се доближите максимално до човека, на който искате да кажете нещо, за да не се налага да повишавате глас. Истината е, че понякога това е невъзможно и най-често срещаният резултат след концерт или посещение на стадиона е именно – загубата на гласа.
  • Поемайте повече течности. Когато пиете много течности, помагате на гласа си. Водата хидратира лигавицата и така гласните струни вибрират без особени усилия.
  • Научете се да дишате дълбоко (диафрагмено дишане). Този тип правилно дишане ще помогне не само на гласните струни, но и за цялостното ви добро състояние. Най-доброто упражнение е като легнете и поставите едната си ръка върху корема, а другата върху гръдния кош. Напълнете първо гръдния си кош с въздух, после опитайте да го изтласкате надолу към корема, който съответно се издува. След това издишайте поетия въздух през устата.

Правилното дишане освен, че ще ви избави от неприятната загуба на гласа, ще направи гласа ви по-красив и звучен.