Eсента идва: Защитете себе си от типичните за сезона заболявания и укрепете имунитета си!

С настъпването на есента и понижаването на температурите, традиционно се увеличава и рискът от разпространение на вируси. По това време на годината трябва да се внимава особено за някои заболявания, които възникват когато имунитетът е по-нисък. Основните от тях са настинки, грип, фарингит, синузит и пневмония, които се предават от вируси и бактерии. Най-застрашени от заразяване са децата, възрастните и хората с хронични заболявания. За да се предпазите  е важно да избягвате многолюдни места (това предразполага към разпространението на патогени във въздуха) и да укрепвате имунната си система чрез правилно хранене и физически упражнения.

1 – Почиствайте добре дома си и проветрявайте редовно помещенията

Алергията към акари е често срещан проблем през цялата година, но може да се обостри, особено през есента, която обикновено оставаме по-често на закрито. Праховите акари присъстват главно в спално бельо, килими, плюшени играчки и завеси. За да се борите с тях, сменяйте постелите седмично и проветрявайте добре всички стаи. Избършете мебелите с влажна кърпа, когато има прах. Ако е необходимо, използвайте антиалергични покривала за матраци и възглавници.

2 – Хранете се добре

Някои храни укрепват имунитета, като осигуряват хранителни вещества, необходими за производството на защитни клетки. Те са храни, богати на:

– Витамин С: като цитрусови плодове, къдраво зеле, броколи;

– Бета каротин: подобрява функцията на имунната система като, царевица, ряпа, къдраво зеле, картофи, тиква, цвекло, броколи и аспержи;

– Селен: който може да се намери в риба тон, месо, пълнозърнести храни и ядки;

– Кокосово масло: познато е като отличен източник на лауринова киселина, вид мазнина, която човешкият организъм превръща в монолаурин, който помага в борбата с бактериите и вирусите. Изследванията са доказали, че това вещество има антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства;

– Добри мазнини: Консумацията на здравословни мазнини е от съществено значение за нашето здраве и най-доброто от тях е омега 3. Омега 3 мастните киселини включват алфа линоленова киселина (ALA) – намира се в лененото семе – ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA) – намира се в дивите соленоводни риби. Омега 3 се считат за най-полезните видове мазнини за човешкото здраве, тъй като те участват в множество важни химични процеси в нашето тяло, предотвратявайки различни дегенеративни заболявания и поддържайки имунитета ни висок.

– Прополис: съдържа флавоноиди, които имат висока способност да активират имунната система. Той стимулира специфични рецептори и производството на  цитокини, които модулират механизмите на имунитета.

3 – Физически упражнения всеки ден

При по-активните хора вероятност да се заразят с инфекции в по-студените месеци на годината е по-ниска. И дори тези, които се разболяват, имат по-леки симптоми в сравнение с хората, водещи заседнал начин на живот. Физическите упражненията укрепват имунната система по същия начин като балансираната диета. А именно, физическата активност подобрява цялостното здраве, което в крайна сметка засилва имунния отговор.

5 – Възползвайте се от галещите септемврийски слънчеви лъчи

Дефицитът на витамин D е свързан с автоимунни нарушения. Витамин D помага на способността на организма да се бори с инфекции и хронично възпаление, подкрепя здравето на имунната система, мозъка и нервната система. Витамин D се набавя и от някои храни (яйца, масло, телешки черен дроб и др.), но основната роля за неговият синтез е слънцето. Слънчевите бани все още са най-добрият източник на витамин D, препоръчва се около 20 до 25 минути експозиция на ден, но без използване на слънцезащитни продукти.

СЪВЕТ ЗА ЗДРАВЕТО

За подпомагане функциите на имунната система, когато тялото е подложено на голям стрес (при смяна на сезоните), можете да използвате желираните таблетки Тантум Натура, хранителна добавка, съдържаща прополис и обогатена с витамин С.