Инфекции на гърлото

Възпалението е сложна биологична реакция на тъканите на човешкия организъм в отговор на вредни стимули като патогени, увредени клетки или химични и физични дразнители. Възпалението е защитен механизъм на организма.

Процесът на възпаление се характеризира със симптомите зачервяване, оток, болка и затопляне. Най-често възпаление на гърлото се наблюдава през есенно-зимния сезон, когато температурите на въздуха са ниски и съществува риск от охлаждане на организма.

Разбира се, има и други фактори, действащи през цялата година, които провокират процеса на възпаление в гърлото като цигарен дим, замърсен въздух или прекомерно напрягане на гласните струни, заболявания на венците и зъбите.

Болката в устната кухина и гърлото е един от признаците на възпалителен процес.

Съпътстващо е чувството на болезнено драскане, парене и пробождане, и най-често това е резултат от вирусна инфекция.

Болката в гърлото е съпроводена от затруднено преглъщане, прегракналост и болезнено парене. Лигавиците са възпалени и оточни, понякога болката стига чак до областта на ушите и лимфните възли на шията също се подуват.

Болката в гърлото не бива да се подценява! По правило болката отшумява с изчезването на причинителя на възпаление и дразнене, но ако до 3-4 дни не премине, е препоръчително да се консултирате с лекар!

В аптеките можете да откриете локални лекарствени продукти (таблетки за смучене, разтвори, спрейове), които овлажняват лигавицата и облекчават възпалението и болката.

Настинката и грипът са чести са чести спътници през есенно-зимния сезон. Това се дължи на спада в температурите на въздуха, което предразполага организма към охлаждане. Освен това при смяната на сезоните физиологично имунитетът ни спада леко, като по този начин се повишава рискът от вирусна, бактериална или гъбична инфекция. Рискът от контакт с болни също е по-голям поради по-продължителния ни престой в затворени помещения.

Настинката и грипът се характеризират с хрема, втрисане, обща отпадналост на организма, болка и много често и с леко повишена температура, която се явява защитен отговор на организма към действието на вируси и бактерии.
Обикновено настинката и грипът преминават за 3-4 дни, като през този период е препоръчително да се приемат повече топли течности, плодове и зеленчуци, както и витамини, имуностимуланти и нестероидни противовъзпалителни лекарствени продукти срещу болката.

Ако симптомите не отшумят до 3-4 дни, е препоръчително да се консултирате с вашия лекар за  по-задълбочено лечение, за да предотвратите прерастването на инфекцията в бактериална.