Болки в гърлото: на какво могат да се дължат и как да се справите с тях

Болки в гърлото, така наречената одинофагия (болезнено гълтане, болки при поглъщане на храна или течности) е много често срещан симптом, който се характеризира с усещане за болка в областта на фаринкса, ларинкса или сливиците, възникваща в ситуации като грип, настинка, инфекция, алергия, сух въздух или излагане на външни дразнители. Болките в гърлото трябва да се лекуват според причината, която ги е предизвикала.

В повечето случаи възпаленото гърло се придружава от други симптоми, които помагат да се постави диагноза, позволяваща да се предприеме най-подходящото лечение:

  1. Грип и настинка

Грипът и настинката са най-честите причини за болки в гърлото, тъй като основният вход, през който вирусите навлизат в организма е носът. Назалните секрети, стичащи се към гърлото предизвикват дрезнене и дискомфорт. Други симптоми, които могат да се появят са кашлица, треска, кихане, главоболие и болки в тялото.

Какво да направите: За да облекчите симптомите, Вашият лекар може да препоръча  противовъзпалителни и анестетични средства за локално приложение при болезнени възпаления в устната кухина и гърлото. Научете как да правите разлика между грип и настинка.

  1. Бактериални инфекции

Възпаленото гърло може да бъде причинено и от бактерии, като най-често това е инфекция от Streptococcus pyogenes, бактерия, естествено присъстваща в лигавицата на гърлото. Въпреки това, в определени случаи може да възникне дисбаланс между видовете микроорганизми в региона и последващата пролиферация на този вид бактерии да доведе до инфекция. В допълнение, полово предавани болести като гонорея или хламидия също могат да причинят инфекция и болки в гърлото.

Какво да направите: Обикновено лечението се състои в прием на антибиотици, които трябва да бъдат предписани от Вашия лекар. В допълнение може локално да прилагате обезболяващи медикаменти за облекчаване на болките в гърлото.

  1. Гастроезофагеален рефлукс

Гастроезофагеален рефлукс е връщането на стомашното съдържание в хранопровода и устата, което може да причини болка и възпаление в гърлото, поради наличието на киселина, която се секретира в стомаха. Научете повече за гастроезофагеалния рефлукс.

Какво да направите: В много случаи с промяна в диетата и приемане на антиацидни препарати могат да се намалят честотата и тежестта на симптомите.

  1. Сух въздух и въздействие на климатик

Когато въздухът е по-сух , лигавицата на носа и гърлото има тенденция да губи влага, а гърлото става по-сухо и раздразнено.

Какво да направите: Избягвайте постоянно пребиваване в климатизирани помещения без приток на свеж въздух. Освен това е препоръчително да се пие достатъчно количество вода и да се прилагат хидратиращи разтвори за почистване и овлажняване лигавицата на носа.

  1. Алергии

Понякога, когато се появи алергична реакция, гърлото може да се раздразни и в допълнение могат да се появят и симптоми като хрема, сълзене на очите или кихане.

Какво да направите: Лекарят може да препоръча прием на антихистамини за облекчаване на алергичните симптоми.

  1. Цигарен дим и замърсяване на въздуха

Цигареният дим и замърсяването на въздуха, причинено от пожари, емисиите на моторни превозни средства или промишлени дейности, например, също са отговорни за причиняване на дразнене в гърлото. Вижте други здравни съвети при сухота в гърлото, причинена от тютюнопушене.

Какво да направите: Трябва да избягвате затворени помещения с излишен цигарен дим. Правете разходките си в парка и сред природата, където въздухът е по-малко замърсен.

.