Връзката между наднорменото тегло и имунитета

Широко е разпространено схващането, че диетите за намаляване на теглото отслабват организма и имунитета. Това, което много хора не знаят, е как наднорменото тегло влияе на защитната система на тялото ни.

Как наднорменото тегло влияе на имунитета?

Всеки знае опасностите за здравето, дължащи се на наднорменото тегло, като хипертония, сърдечни заболявания, висок холестерол, диабет и проблеми с метаболизма. Една от злините, които това състояние също може да причини, е намаляване на имунитета, което води до по-честа заболеваемост при хората със затлъстяване.

Това е така, защото мастната тъкан насърчава възпалението и произвежда вещества, наречени адипокини, които възпрепятстват работата на защитната система на организма. По този начин тялото става по-податливо на редица инфекциозни заболявания на дихателните пътища, особено при смяна на сезоните. Ето защо спазването на принципите на здравословното хранене е необходимо през всеки сезон, но е особено важно през пролетта, тъй като създава базата за поддържане на добър имунитет и справяне с неприятната пролетна умора и обща отпадналост, характерни за този сезон. Балансираното хранене намалява риска от хранителни дефицити в организма, които създават предпоставка за понижаване на имунитета.

Някои храни имат специално отношение към имунната ни система. Такива са белтъчните храни и тези, богати на витамини и минерали. Във функционирането на имунната система участват витамин С, витамините от група В и някои минерали като цинк и магнезий. ТАНТУМ® НАТУРА е хранителна добавка с Прополис, и обогатена с Витамин С и Цинк. Тантум® Натура може да подпомогне функциите на имунната система, когато тялото е подложено на голям стрес (при смяна на сезоните).

Лоши хранителни навици

В голяма част от случаите, наднорменото тегло е следствие от неправилно хранене, особено прекомерната консумация на захар и мазнини.

Когато тялото престане да приема необходимите за правилното му функциониране витамини, хранителни вещества и минерали (плодове, зеленчуци и бобови растения), то също е по-незащитено срещу нахлуването на патогени.

Дори краткотрайното спазване на диета при човек с наднормено тегло има забележителни резултати – подобрява се защитната функция на имунните клетки, увеличава се серумната концентрация на антителата.

Защо наднорменото тегло може да благоприятства респираторните заболявания?

В допълнение към инфекциозните заболявания, хората с наднормено тегло могат да се заразят с респираторни заболявания като ринит, астма, синузит и дори сънна апнея по-лесно. Има дори вид астма, която практически се проявява само при хора с наднормено тегло.

Допълнителното количество висцеларни мазнини, които един индивид има в гръдния кош, води до намаление на белодробните обеми. Това е ситуация, която поставя ограничение за разширяването на белите дробове, така че входът и изходът на въздух могат да бъдат компрометирани.

Какво да направите, за да подсилите имунитета си?

Първият съвет е да отслабнете. Препоръката обаче е този процес да се следи отблизо от ендокринолог и диетолог. Не се доверявайте на чудодейните диети, тъй като те могат да навредят на тялото.

Трябва да отслабнете здравословно и с балансирана диета, която включва зеленчуци, плодове,  пълнозърнести храни и постно месо. Съветът е да сглобите цветно ястие, което включва различни видове хранителни вещества.

От съществено значение е редовното практикуване на физически упражнения, които освен че помагат за отслабването, внасят разнообразие в ежедневието и премахват стреса, фактор, който също може да понижи имунитета.

Наднорменото тегло влияе не само върху качеството на живот, но е рисково състояние да остави имунната система слаба и, следователно, организма по-податлив на болести.