Ефекти на напрадналата възраст върху имунитета

Имунната система е сложна съвкупност от органи и процеси в организма, предпазващи го от болести, причинявани от външни нашественици като:

 • Микроорганизми – бактерии, вируси и гъбички
 • Паразити
 • Ракови клетки
 • Трансплантирани органи и тъкани

Тялото има редица защитни сили включващи:

 • Физически бариери
 • Бели кръвни телца
 • Молекули, като антитела и допълващи протеини
 • Лимфоидни органи

Физически бариери

Първата линия на защита срещу нашественици се състои от механични или физически бариери: кожата, роговицата на очите, мембраните на дихателната, храносмилателната, пикочната и репродуктивната системи.

Докато тези бариери остават непокътнати, много нашественици не са в състояние да проникнат в организма. Когато се прекъсне бариера (например при тежко изгаряне), рискът от инфекция се увеличава. Освен това бариерите се защитават от секрети, които съдържат ензими, способни да унищожат бактериите. Пот, сълзи в очите, секрети в дихателния и храносмилателния тракт и секрети във влагалището са примери за такива бариери.

Бели кръвни телца

Следващата линия на защита включва бели кръвни клетки (левкоцити), които се движат през кръвообращението и проникват в тъканите, за да открият и атакуват микроорганизми и други патогени.

Молекулите

Вроденият имунитет и придобитият имунитет си взаимодействат, влияейки си директно и чрез молекули, които привличат или активират други клетки на имунната система, като част от защитната мобилизационна фаза. Тези молекули включват цитокини (които са пратеници на имунната система), антитела, комплементиращи протеини.

Лимфоидни органи

Имунната система се състои от няколко органа, в допълнение към клетки, разпръснати по цялото тяло. Тези органи се класифицират в първични или вторични лимфоидни органи.

В първичните лимфоидни органи се произвеждат и / или умножават белите кръвни клетки. Белите кръвни клетки, особено от костния мозък, се мобилизират когато е необходимо да се защити тялото. Те веднага влизат в кръвния поток и се преместват в частта на тялото, където е необходимо тяхното присъствие.

Вторичните лимфоидни органи включват далак, лимфни възли, сливици,апендикс. Тези органи задържат микроорганизми и други чужди вещества и осигуряват място, където зрелите клетки в имунната система се натрупват, генерирайки специфичен имунен отговор.

Имунната система се променя през целия живот.

При новородените

При раждането придобитият (специфичен) имунитет не е напълно развит. Въпреки това, новородените имат някои антитела, които са преминали през плацентата на майката по време на бременността. Тези антитела предпазват новородените от инфекции до пълното развитие на имунната им система. Новородените, които са кърмени, получават антитела от майката и чрез кърмата.

При хора в напреднала възраст

С напредване на възрастта имунната система става по-малко ефективна по следните причини:

 • Имунната система губи способността си да идентифицира чужди антигени. Това води до по-чести автоимунни нарушения;
 • Макрофагите (които поглъщат антигени и други чужди клетки) унищожават бактериите, раковите клетки и други антигени по-бавно.
 • Т-клетките (осигуряващи памет на имунната система към минали инфекции) реагират по-бавно на антигените;
 • Намалява броя на белите кръвни клетки, способни да реагират на нови антигени. Следователно, когато възрастните хора са изправени пред нов антиген, организмът е по-малко способен да го разпознае и да се защити;
 • Възрастните хора имат по-ниски количества протеини на комплемента и не произвеждат същото количество от тези протеини в сравнение с младите хора в отговор на бактериални инфекции;
 • Въпреки че количеството на антителата, получени в отговор на антиген остава основно същото, антителата стават по-малко способни да се придържат към антигените. Тези промени могат да обяснят отчасти защо пневмонията, грипът, инфекциозният ендокардит и тетанусът са по-чести сред възрастните хора. Тези промени могат да обяснят отчасти и защо ваксините са по-малко ефективни при тях и следователно защо е важно те да получават бустер дози (налични за някои ваксини).

С напредване на възрастта хората са склонни да се хранят по-малко и липсата на разнообразие в храната лишава организма от  основни витамини и минерали, необходими да се бори с инфекциите и микробите.  Витамин С е изключително важен за имунната система, липсата на цинк засяга способността на Т-клетките и като цяло на имунните клетки да функционират нормално, Витамин А и витамини от групата В играят също важна роля за засилване на имунитета. Тантум® натура е хранителна добавка с Прополис и обогатена с Витамин С и Цинк. Допринася за нормалната функция на имунната система. Правилното и балансирано хранене, както и редовните разходки на чист въздух и достатъчното количество сън на денонощение са другите фактори, увеличаващи защитните сили на организма.