Как да поддържаме висок имунитет, за да се наслаждаваме на лятото?

Дългите летни дни са предназначени да ни радват с много здраве и настроение. Лятото е време да се наслаждавате на слънцето и откритите пространства. Вижте най-добрите съвети за запазване на висок имунитет, така че да се отдадете на заслужена почивка без досадните неразположения, предизвиквани от летните вируси.

Какво представлява  имунитетът?

Телата ни са постоянно застрашени от бактерии, вируси и други вредни микроорганизми. Имунната ни система  се състои от множество клетки и органи, които работят заедно, за да образуват своеобразна бариера срещу тези нашественици.

Благодарение на тази сложна система ние се предпазваме от болести, вариращи от пневмония до херпес.

Кои са факторите, които водят до понижаван имунитет?

Има няколко фактора, които могат да компроментират естествената ни защита, включително:

  • Лоши хранителни навици;
  • Резки промени във времето с високи температурни амплитуди;
  • Недостатъчен сън;
  • Стрес;
  • Заседнал начин на живот;
  • Прекомерна консумация на алкохол и захар.

Как можем да повишим имунитета си?

  1. Здравословно хранене

Храната е един от най-важните съюзници за правилното функциониране на имунната система. Чрез нея снабдяваме oрганизма с необходимите запаси за формирането на защитните клетки на нашето тяло.

Ето някои храни, които да включите в дневното си меню:

Цитрусови плодове

Витамин С от плодове като портокали, лимони и киви има антиоксидантно действие. Той спомага за производството на бели кръвни клетки и антитела, които са важни за профилактиката на различни заболявания.

Прополис и куркума (шафран)

Прополисът и куркумата са мощни противовъзпалителни, антиоксидантни и антибактериални средства, допринасящи повишаване на защитните сили на организма.

Храни с високо съдържание на цинк

Цинкът помога на възстановяването на тъканите и поддържа имунната система здрава. Съдържа се в месото, бобовите култури, семената и ядките.

Тъмнозелени листа и зеленчуци

В тази група спадат зеле, рукола, кресон, броколи и много други. Те са отлични източници на желязо и фолиева киселина, витамин В-комплекс, който е необходим за клетъчното възпроизводство.

Източници на омега-3

Не е чудно, че храни като сьомга, риба тон, чиа и маслодайни семена са известни с това, че осигуряват добри мазнини. Те помагат за намаляване на системното възпаление и подобряване работата на имунната система.

  1. Умерено излагане на слънце

 Тук следва да се отбележи, че прекомерното излагане на слънце може значително да увреди функционирането на имунната система.В същото време излагането по умерен начин и в точното време помага много за усвояването на витамин D. Това важно хранително вещество е от съществено значение за производството на различни хормони и модулира първичната защита на организма срещу нахлуващи микроорганизми. Препоръчва се слънчеви бани да се правят 10 до 15 минути всеки ден преди 9 сутринта или след 15 часа.

  1. Контрол на стреса

Стресът е един от основните фактори, отговорни за клетъчното стареене, тъй като когато се чувстваме притиснати или притеснени, ние отделяме хормони, които поставят  телата ни нащрек. Когато този хормон, наречен адреналин се произвежда, пулсът ни се увеличава, мускулите се свиват, зениците се разширяват и настъпват и други естествени реакции. Хроничният стрес  в крайна сметка претоварва тялото. В този смисъл имунната система отслабва, тъй като е в постоянно действие.

За да контролирате стреса  се препоръчва да практикувате медитация или йога, да използвате дихателни техники и да търсите моментите, които ви доставят удоволствие. Възползвайте се от лятото, за да се отпуснете и да избягате поне малко от рутината.

  1. Хидратация

Водата е жизненоважна за нашите тела. Имунната система, както и всички останали процеси в тялото, зависи от водата за пълноценното си функциониране. Именно водата осигурява усвояването на хранителните вещества, създаването на нови клетки, поддържа телесната температура, наред с много други функции. Грижата за приема на достатъчно количество вода е от съществено значение, особено през лятото, когато тялото се дехидратира по-лесно.

С малки промени в ежедневните навици можем да укрепим имунитета си и да си гарантираме слънчеви дни с много забавление.