Как да предотвратим появата на афти в устната кухина?

Всеки, който е имал афти в устната кухина  е наясно с болката, която те причиняват при говорене, хранене, пиене на течности и дори прозяване. Афтите са кръгли лезии по лигавицата на бузата, вътрешността на устните, езика, венците и гърлото. В около 80% от случаите афтите са с размери 2-3 mm и зарастват за около 7 до 10 дни.

Какво причинява появата на афти?

Афти се срещат по-често при хора с нисък имунитет. Други фактори за появата им включват:

 • Хранителни алергии;
 • Хранителни дефицити (желязо, витамин В6, В9 и В12);
 • Стомашно-чревни разстройства като цьолиакия и болест на Хрон;
 • Емоционален стрес;
 • Прекомерна киселинност в устата или в организма като цяло;
 • Хормонални промени;
 • Пушене;
 • Локална травма, като прехапване на бузата или езика, нараняване на лигавицата с ортодонтски уред или при миене на зъбите.

Как да предотвратим появата на афти?

Като се има предвид, че появата на афтите се благоприятства от дисбаланса в имунната система, основните начини за превенция включват навици, свързани със здравето като цяло, като:

 1. Правилно хранене

Правилното функциониране на защитните сили на нашето тяло зависи от диета, която може да осигури всички нужди от хранителни вещества и микроелементи, особено желязо и витамини. Диетата трябва да включва плодове, зеленчуци, бобови растения, постно месо и пълнозърнести храни. Специален съвет е да се консумират кисели млека и ферментирали продукти, които съдържат живи лактобацили.

Освен това има храни, чиято консумация  трябва да бъде намалена при хора склонни да страдат от афти: цитрусови плодове, като портокал, лимон и ананас, тъй като те повишават оралната киселинност и могат да събудят или влошат състоянието. Трябва да се избягват и много твърди или хрупкави храни, които могат да навредят на устната лигавица.

 1. Извършвайте правилно хигиена на устната кухина

Въпреки че афтите не са пряко свързани с липсата на добра хигиена на устната кухина, този фактор благоприятства появата на кариес, а засегнатите зъби от своя страна могат да наранят лигавицата и да предизвикат афти.

Ето защо е необходимо да си миете зъбите след всяко хранене, да почиствате с конци и да изплаквате устата си и редовно да посещавате зъболекаря си.

Освен това е необходимо да се обърне внимание на силата, използвана по време на миене на зъбите, тъй като травмата причинена от четката, може да благоприятства появата на афти.

 1. Погрижете се допълнително за ортодонтския апарат

Ортодонтският апарат може да благоприятства появата на афти, ако някоя от частите му наранява лигавицата. Ето защо, ако изпитвате някакъв дискомфорт по отношение на уреда, помолете ортодонта да направи корекция или да използва подходящ восък за защита на устната кухина.

 1. Грижа за общото здравословно състояние

Тъй като афтите се свързват предимно с нисък имунитет, един от начините за тяхното предотвратяване е да бъдете в добро здраве. За това е необходимо да посещавате редовно вашия общопрактикуващ лекар,  да практикувате физически дейности и да не пушите.

Лечение на афти

Болката от първоначалното възпаление обикновено отшумява в рамките на няколко дена. За да намалите неприятното усещане при хранене и преглъщане се препоръчва:

Промивка  за уста: изплакнете с вода за уста с противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства. Избягвайте продукти, които съдържат алкохол;

Хранителни добавки, които вашият лекар ще препоръча, в случай че афтите са резултат от липсата на основни витамини и минерали;

Кубче лед: поставете кубче лед директно върху афтата, тъй като ниската температура помага временно да се облекчи болката;

Анестетичните и противовъзпалителни мехлеми и гелове също могат да помогнат за облекчаване на състоянието. Посъветвайте се с Вашия лекар, зъболекар или фармацевт.

Поддържането на добро общо здраве е първата стъпка, така че се грижете за себе си!