Как да укрепим имунната система след 60 годишна възраст

Правилното хранене и прием на необходимите витамини и минерали e фундаментално за доброто функционирането на имунната система, спомагайки за предотвратяване на редица заболявания.

След 60-годишна възраст хранителните навици и предпочитания могат да се променят: порциите могат да се приемат по различно време, вкусът се променя и апетитът намалява. Някои от приеманите лекарствата могат да затруднят усвояването на редица хранителни вещества, което води до загуба на витамини и минерали. Нито една от тези промени не трябва да се допуска да доведе до здравословен проблем. На този етап на живота е все по-важно да следите внимателно храната, за да подобрите имунитета си.

Ето някои съвети как да укрепите имунната система:

Победете свободните радикали

Свободните радикали са нормални странични продукти от метаболизма, но те могат да нарушат функцията на здравите клетки и да потиснат имунната система, ако не бъдат контролирани.

Консумирайте повече антиоксиданти като витамини А, С и Е, както и съединения, наречени флавоноиди. Цитрусовите плодове осигуряват витамин С, който увеличава способността на имунната система да убива вируси и бактерии. Флавоноидите са пигменти, които придават цвят на тъканите на растенията. Могат да се открият във всички цветни зеленчуци, горските плодове и зеления чай.

Други оранжеви и тъмнозелени плодове и зеленчуци осигуряват бета-каротин, превърнат във витамин А, който поддържа кожата и лигавиците здрави. Авокадото, ядките, пшеничните зародиши, семената и яйчния жълтък съдържат витамин Е, който увеличава реакцията на организма към нахлуващи микроби.

Консумирайте продукти богати на цинк

Дори лекият недостиг на цинк, който е доста често срещан с напредването на възрастта, може да наруши имунната функция и да ви направи по-податливи на инфекции. Ракообразните, тиквените семки и пълнозърнестият хляб са храни богати на цинк, както и кедровите ядки. Добавките с цинк намаляват продължителността и тежестта на обикновената настинка, когато се приемат в рамките на 24 часа от появата на симптомите.

Не забравяйте желязо

Ниското съдържание на желязо влияе негативно на имунната система, тъй като намалява активността на белите кръвни клетки. Червеното месо, черен дроб, яйчен жълтък и тъмнозелени зеленчуци са добри източници.

Силата на червеното вино

Изпийте чаша червено вино с вечерята. Червеното вино е богат източник на мощни антиоксиданти. Умереният прием повишава нивата на имуноглобулин А.

Погрижете се за мазнините

Диета с високо съдържание на наситени мазнини може да повлияе на имунната система. Изберете по-здравословни мазнини – намират се в мазни риби като сьомга и риба тон. Опитайте да готвите с ленено масло и зехтин.

Консумирайте фибри

Най-малко осемнадесет грама фибри ускоряват скоростта, с която отпадъците преминават през тялото, намалявайки времето за контакт на всякакви причиняващи рак вещества. Високият прием на фибри, по-специално пълнозърнести храни, е свързан с намален риск от колоректален рак.

Добрият сън е задължителен за поддържане на здрав имунитет

Ако не спите толкова добре, колкото когато сте били млади, не приемайте това като един от признаците на стареене. Опитайте няколко полезни стратегии, които могат значително да подобрят качеството на съня ви, като топъл душ преди лягане, избягвайте обилен прием на храна и течности късно вечер, уверете се че спалното помощение е добре затъмнено и температурата не надвишава 19 градуса. Изследванията показват, че лишаването от сън и болестите са тясно свързани. И обратното също е вярно: пълноценният сън допринася за доброто здраве. Следователно знанието как да спим по-добре е от съществено значение.