Климатикът може ли да ви разболее?

Всеки би предпочел да се разхлажда през горещите дни на брега на морето с освежаваща напитка в ръка, но повечето от нас ще трябва да се примирят с климатика у дома или в офиса. Климатиците се нареждат на 7-мо място в класацията на електроуредите, които най-често се купуват на изплащане у нас, а енергията която се изразходва от тях представлява около 10% от световното потребление.

Но, наистина, може ли климатикът да ни разболее?

Отговорът накратко:

Климатикът няма да навреди на здравето ви, но само ако системата се следи внимателно и се ползва разумно, като се спазват инструкциите на производителя по поддръжката и почистването.

Най-често причина за поява на синдрома на болната сграда е лошата вентилация и нарушеното качество на въздуха вследствие неподдържани климатични системи в офисите и помещенията, в които работят или се помещават голям брой хора.

Обитателите на офиси с климатик по-често страдат от симптоми на синдром на болна сграда (СБС), отколкото обитателите на офиси с естествена вентилация. Симптомите на СБС са най-вече дразнене на очите, носа или гърлото, респираторни проблеми и кашлица, алергични реакции.

Климатичните системи са податливи на събиране на инфекциозни организми и алергени като акари. Правилната поддръжка на тези системи, включително редовната смяна на филтъра, е от съществено значение за предотвратяване на циркулацията на замърсен въздух.

Правилното позициониране на работното място спрямо климатика е другото златно правило, което трябва да се спазва. Климатикът не бива да духа право срещу лицето ни или централно зад гърба ни. Под действието на студената струя, срещу която прекарваме часове в неподвижна поза, тялото се преохлажда. Това води до болки и схващания във врата, раменете, гърба и изобщо в целия опорно-двигателен апарат.

Когато климатикът работи с часове, а помещението не се проветрява, въздухът се изсушава, тялото се дехидратира и това предизвиква реакция в лигавиците на носа и устната кухина. Желираните таблетки за смучене Тантум® Натура намаляват усещането за сухота и дразнене в гърлото.

Климатикът може да намали риска от топлинен удар и свързаните с високите температури здравословни проблеми на хора с редица заболявания като сърдечни, белодробни, високо кръвно налягане.  Климатикът също така позволява прозорците да се поддържат затворени, а системите му обикновено съдържат филтри, които премахват частици от циркулирания въздух. При работещ климатик и затворени прозорци концентрациите на външни замърсители на въздуха като прах, озон и алергени се намаляват.

Това е особено важно за хората с алергии, които включвайки климатика, вместо да отварят прозорците си, успяват да намалят досадните симптоми. За пациенти с алергии и други основни респираторни заболявания като емфизема, оставането на закрито с климатик и затворени прозорци намалява излагането на прашец и външни замърсители.

Притесненията, свързани с употребата на климатика могат да се избегнат чрез правилната му поддръжка.

И не забравяйте: Има много начини помещението да се запази хладно, включително с вентилатори, енергийно ефективни прозорци и подходяща сянка. Не е нужно климатика да работи постоянно. За да се спести енергия и да се избегнат негативните ефекти, климатизацията трябва да се използва разумно.

Някои сгради не са проектирани с отваряеми прозорци, топлоизолация на покрива, тенти или завеси. Можете обаче да се премествате от различни страни на стаята без пряка слънчева светлина или с повече сянка. Опитайте се да проявите въображение преди да включите климатика – може да се окаже по-добрия вариант за вас.