Кои са „другите“ вируси, които могат да причинят грип

Грипните вируси причиняват сезонни епидемии обикновено през есенно-зимния период. Това са най-опасните вируси, защото могат до доведат до тежки усложнения като пневмония, остър отит, синузит, могат да засегнат нервната система и сърцето. Ваксинациите срещу грип са препоръчителни за тези, чиято професия предполага контакти с много хора – медицински специалисти, преподаватели и работещи в обслужващата сфера, хора в напреднала възраст, пациенти с хронични заболявания.  Ваксината предпазва от H1N1, H3N2 и грип B.

Грипните ваксини обаче не предпазват от инфекции и заболявания, причинени от други вируси, които също могат да причинят грипоподобни симптоми и които циркулират по-интензивно по това време на годината. Тези вируси също предизвикват висока температура, кашлица, главоболие, болки в гърлото, умора и болки в тялото.

Те обикновено са по-малко инвазивни, но в зависимост от защитните сили на засегнатото лице могат да дадат повече или по-малко тежки симптоми.

Кои са те и каква е характеристиката на всеки?

Респираторно синцитиалният вирус (RSV):

Този вирус обикновено засяга кърмачета и малки деца, предизвиквайки бронхиолит в тази възрастова група. Бронхиолитът е остра вирусна инфекция на дихателните пътища, симптомите му в началото са като на обикновена настинка, но впоследствие се появяват задух, типично свирене в гърдите, кашлица, учестено дишане и сърдечна дейност.

Риновирус:

Едни от най-широко разпространените в световен мащаб вируси, които подобно на грипните вируси причиняват инфекции на горните дихателни пътища. Риновирусната инфекция се среща през цялата година, но е с максимална честота през есенните месеци. Симптомите са силна хрема, болки в гърлото, кихане, общо неразположение, умора, липса на апетит. Заболяването се разпространява по въздушно-капков път. Инкубационният период е кратък – от 2 до 4 дни, а самата инфекция обикновено продължава 7 дни.

Коронавирус:

Коронавирусните инфекции са широко разпространени остри заболявания със симптоми подобни на тези на грипа – повишена температура, кашлица, болки в гърлото, главоболие, мускулни болки неразположение, диария. Инкубационният период е от 2 до 5 дни. Заразяването става след контакт със заразени предмети, хранителни продукти и замърсени ръце.

Аденовирус:

Широко разпространена инфекция, особено през зимните месеци. Причинява остри респираторни заболявания, като типичните симптоми включват главоболие, висока температура, диария, кашлица, обща отпадналост. Засягането на долния респираторен тракт под формата на трахеобронхит, бронхиолит и пневмония, може да имитира проявите и да бъде объркано с грип или инфекция с респираторни-синцитиален вирус. Механизмът на предаване на заразата е въздушно-капков и фекално-орален, като основните фактори за предаването са въздух, вода, хранителни продукти, замърсени ръце.

При вирусните инфекции не е разработена специфична профилактика, лечението е симптоматично, с медикаменти съдържащи комбинация от съставки за облекчаване симптомите на температура, запушен нос, хрема и болки в тялото.

Не забравяйте, че тези вируси се предават главно чрез въздух и замърсени ръце. За това най-важно е да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена. Тя включва следните неща:

  • Често измиване на ръцете с вода и сапун;
  • Използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа;
  • Закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне;
  • Носене на маска на лицето;
  • Избягването на търкането на очи с мръсни ръце;
  • Често проветряване на въздуха в затворени помещения;
  • Редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения;
  • Измиване и дезинфекциране на играчките на малките деца.