Кои са най-честите симптоми за намален имунитет?

Запознати ли сте със симптомите, чрез които организма ни показва за намаляване на защитните си сили, т.н. имунитет? Някои от тях са очевидни, а други изискват малко повече внимание. Ето основните:

Често повтарящи се инфекции

Ако при всеки контакт с вируси или бактерии, лесно се заразявате, има причини да подозирате, че защитните ви сили са по-ниски, отколкото трябва да бъдат. Често сме изложени на външни агресии, които могат да причинят грип, тонзилит или гастроентерит, но в повечето случаи тялото трябва да може да се защити срещу тях.

Инфекциите могат да възникнат поради редица обстоятелства като агресивността и инкубационния период на въпросната външна атака, нивото на излагане, което имаме към нея и т.н. Например учителят в детската градина е постоянно и интензивно изложен на вируси, тъй като винаги е в пряк контакт с деца.

Ето защо професионалистите в определени области, като тези в образованието в ранна детска възраст, трябва да имат силен имунитет, за да предотвратят разпространението на всички тези вируси, които роят в класната си стая като пчели около мед.

Симптоми, които не отшумяват дълго време

Има заболявания като настинка, конюнктивит, грип и др., които след няколко дни трябва да намалят симптомите си и накрая да изчезнат. Въпреки това, има моменти, когато това не се случва и една от причините може да е, че защитните сили на тялото ви са отслабени и не са в състояние да се изправят срещу патогените, отговорни за тези заболявания.

Безпричинна отпадналост и умора

Ако чувствате перманентна умора, слабост, забавени реакции, проблеми със запаметяването или извършвате ежедневните си дейности по-трудно от обикновено , възможно е това да е още един признак за намалени защитни сили, които тялото ви изпраща. Тази умора може да бъде свързана с намален имунитет.

Безсъние и трудности при заспиване

Наличието на слаба имунна система също може да попречи (повече от нормалното) на съня ви, като ви накара да имате по-лек сън и да се събудите преди алармата да звъни. Най-лошото е, че през деня ще се почувствате по-изтощени, тъй като не сте имали достатъчно време за почивка през нощта.

Стомашни проблеми

Когато микрофлората е отслабена, един от първите симптоми е стомашен дискомфорт като гадене, колики и дори диария. Те могат да се причинят от толкова банални причини, като промените в стайната температура, състояние на по-внезапна нервност или дори простият факт от пиене на много студена вода.

Микрофлората е съвкупност от живи микроорганизми, които се намират най-вече в червата. Имунната система използва тези организми за борба с външни патогени, които ни атакуват, като вируси. Когато тази микрофлората е силна, организмът ни е в състояние да се бори с повечето агресии и да се адаптира към промените в околната среда. Но когато е отслабена, всяка промяна може да причини смущения като диария, повръщане или стомашни болки.

Сложни емоционални състояния

Ако забележите, че сте постоянно под стрес, изпитвате безпокойство и тревожност и имате резки промени в настроението, възможно е тялото ви да се опитва да ви предупреди за нещо. Психическото състояние оказва влеяние на върху цялостния имунитет на организма.

Прекомерен косопад

Ако всеки път, когато се решете, имате чувството, че твърде много косми са преминали от главата ви към гребена, е възможно защитните ви сили да са по-ниски от нормалните.

Причините за загуба на коса могат да бъдат много широки: от промяната на сезона или преминаване през период на повече стрес. Ако обаче косопадът продължи за дълъг период от време и съвпадне с други симптоми, посочени в тази статия, можем да го приемем като индикация, че имаме по-ниски защитни сили, отколкото би било желателно.

Сухота и парене в очите

Ако забележите, че очите ви са сухи, зачервени, усещате парене и чувство за чуждо  тяло е възможно имунната ви система да е отслабена. Ако след ден два симптомите отшумят, това не трябва да е причина за безпокойство.

Какво да предприемете, за да подсилите защитните си сили?

Основните причини за слаб имунитет са неправилна хранителна диета, липса на почивка и качествен сън, прекомерна употреба на тютюн и / или алкохол,  стрес или комбинация от всички тези фактори.

След като се установи причината, е време да се пристъпите към действие. Но как? Грижете се за вашата храна и увеличете консумацията на плодове и зеленчуци; спорт – още по-добре ако го практикувате на открито; хидратация – поне два литра вода на ден: избягвайте тютюна и алкохола и отделяйте повече време за дейности, които ви помагат да намалите нивата на стрес

Тантум Натура е хранителна добавка под формата на желирни таблетки за смучене с Прополис и обогатена с Витамин С и Цинк. Витамин C и цинк допринасят за нормалната функция на имунната система.