Може ли сладоледът да причини болки в гърлото

Мога ли да ям сладолед, когато имам болки в гърлото? Влошават ли студените напитки проблема? Ами ако смуча ментов бонбон, това ще облекчи ли болката? Това са някои от често задаваните въпроси, когато навън времето е слънчево и топло, а гърлото започне да ни драска. Първо, трябва да се изясни, че „възпалено гърло“ само по себе си не е болест. Това е симптом, общ за редица заболявания, главно вирусни или бактериални инфекции, възпаления, грип и алергични реакции. Болката може да бъде причинена и от обикновено дразнене на лигавицата, следствие на замърсен въздух, тютюнопушене или злоупотреба с алкохол, което преминава без необходимост от каквото и да е лечение.

Кои са основните заболявания, които имат като симптом болки в гърлото:

  • Вирусни инфекции, като ларингит, тонзилит, мононуклеоза, паротит, херпангина, фаринготонзилит, грип и настинка;
  • Бактериални инфекции като фарингит, тонзилит, фаринготонзилит – те се различават от вирусните, главно поради наличието на гнойни плаки, увулит и епиглотит;
  • Инфекции, предавани по полов път, като хламидия и гонорея;
  • Раздразнения и / или наранявания, причинени от тютюнопушене, ниска атмосферна влажност, замърсяване на въздуха, злоупотреба с глас, дишане през устата, гастроезофагеална рефлуксна болест, синдром на хронична умора, порязване или други физически наранявания.

Истини и лъжи при болки в гърлото

Сладоледът и студените напитки влошават болката в гърлото

Отговорът не е еднозначен. Въпреки че сладоледът и студените напитки могат да осигурят моментно облекчение, те ще помогнат само ако възпаленото гърло е причинено от дразнещ фактор, като замърсяване. Ако обаче причината е инфекциозна, сладоледът може да влоши инфекцията. Това се случва, тъй като при ниска температура ресничките на лигавицата, които са естествена защита, могат да се парализират, нарушавайки функционирането си и влошавайки инфекцията.

Самото похапване на сладолед не е в състояние да причини възпалено гърло.

Резките температурни промени могат да предизвикат болки в гърлото

Температурните амплитуди от честото преминаване от горещо на твърде студено място могат да понижат имунитета и да влошат функционирането на лигавицата на дихателните пътища. Това се случва обикновено когато влезете в помещение с климатик, включен на ниска температура. Принципът е като при студените напитки: студът пречи на движението (дори парализира в някои случаи) ресничките на лигавицата.

Същото се случва, когато сме изложени на ниски температури за дълъг период без да сме добре облечени.

Климатик, ниско съдържание на влага и замърсяване на въздуха могат да доведат до болки в гърлото.

Замърсяването и ниската влажност на въздуха са причини за неинфекциозен фарингит, много често срещан проблем при хората, живеещи в големите градове. Климатикът може да доведе до появата на болки в гърлото, защото премахва влагата от въздуха, причинявайки изсъхване на дихателните пътища. Липсата на поддръжка и почистване в климатиците може да причини алергии и дразнения в лигавиците.

Препоръчително е да поддържате температурата на климатика средна, да извършвате периодична поддръжка, да почиствате филтъра на уреда седмично (или два пъти седмично, ако той се включва всеки ден) и да увеличите приема на вода при престой в климатизирана среда.

Ментовите бонбони и дъвки се препоръчват при болки в гърлото.

Ментовите бонбони дават усещане за облекчение за няколко минути, но ефектът е мигновен и може допълнително да раздразни лигавицата.

По-добрият вариант са таблетките за смучене с противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства, подходящи при възпаления на лигавицата на гърлото и на ларинкса.

Употребата на антибиотици се препоръчва само в случай на бактериални инфекции, тъй като този вид медикаменти нямат ефект срещу вируси или при алергични състояния.

Важно е да се отбележи, че самолечението може да причини увреждане на здравето, а безразборната употреба на антибиотици е причина за много случаи на бактериална резистентност.

Когато болката в гърлото продължава три дни или повече, потърсете лекарска помощ!