Ниска относителна влажност на въздуха? Как да избегнем съпътстващите симптоми на сухото време

Нивото на относителната влажност на въздуха, считан за адекватен за човешкото здраве от специалистите, варира между 40% и 60%, но през лятото в северното полукълбо влажността на въздуха на места пада под 20%. Сухото време може да доведе до неблагоприятни последици за здравето и през зимата, особено в териториите, далеч от брега или в големите градове, където замърсяването на въздуха е повишено.

Проблеми, причинени от ниска влажност на въздуха

Ниската относителна влажност на въздуха води до появата на редица здравословни проблеми. Основните симптоми, които се наблюдават при спад на влажността, са:

  • Ринит;
  • Астма;
  • Други дихателни проблеми;
  • Възпалени, сухи, раздразнени очи (особени при хората, използващи контактни лещи);
  • Дразнене на носа;
  • Сухо и чувствително гърло;
  • Напукани устни, суха и сърбяща кожа;
  • Главоболие;
  • Сърдечни проблеми;
  • Увеличение в случаите на инсулти.

Сухият въздух е причина за забавяне процеса на транспортиране на кислород в кръвния поток. Когато въздухът е прекалено сух, възникват трудности да се вдиша достатъчно въздух, за да се осигури нормалното функциониране на кръвоносната система. Това води до инхибиране на кислорода в кръвния поток е резултатът е повишена умора, сънливост, трудна концентрация, намалена производителност.

Когато влажността на закрито е ниска, лигавиците на носа, устната кухина и гърлото започват да изсъхват. Това води до намаляване на локалния имунитет и по-малка устойчивост към вируси и инфекции. Хората, живеещи в апартаменти и къщи с ниска влажност на въздуха, често се разболяват и се възстановяват по-трудно след боледуване. Сухият въздух е особено опасен за малките деца, при които имунитетът все още не е напълно формиран.

В допълнение към здравословните проблеми при недостатъчна влажност на въздуха прахът се натрупва много по-бързо, а мебелите и дървените подове стават по-износени, с пукнатини. Книги, документи и особено дървени музикални инструменти могат да се свият или деформират.

Съвети за смекчаване на последствията от излагането на сух въздух

Избягвайте престоя в климатизирани помещения за твърде дълго време или включете овлажнител за въздух;

Пулверизаторите за вода са по-икономичния начин за справяне с проблема от овлажнителите, впръсквайте на всеки час в помещението, за да подобрите качеството на вдишвания въздух;

Консумирайте много течности;

Спортувайте рано сутрин или привечер, избягвайте късния следобед, особено в големите градове;

Горещите вани изсушават допълнително кожата, хладният душ е за предпочитане при горещо и сухо време;

Тантум Натура желирани таблетки за смучене с прополис, витамин С и цинк осигуряват продължително и широкообхватно действие, чрез бавно разтваряне в устната кухина, като намаляват усещането за сухота и дразнене в гърлото.

Използвайте овлажнители за тяло като част от рутинна грижа за кожата (без парабени, фталати и други вредни химикали);

Отглеждането на растения в дома също помага, тъй като те произвеждат кислород и насищат въздуха с влага;

Почиствайте често мебелите с влажна кърпа.