Основни проблеми при прекомерно използване на гласа

Всеки ден използваме гласа си, за да общуваме със семейството, на работа, с приятели. Но това, което мнозина не осъзнават е, че това важно средство за комуникация също се нуждае от грижи, особено сред професионалистите, които използват гласа си като работен инструмент. Такъв е случаят с учители, певци, продавачи и телевизионни водещи и дори самите лекари. Прекомерното използване на гласа без подходяща грижа може да причини заболявания, които трябва да бъдат лекувани от оториноларинголог.

Преди да разберем кои са най-често срещаните заболявания, трябва да имаме представа как работи гласът. По принцип въздухът, който напуска белите дробове, преминава през ларинкса, където вибрират гласните струни, които когато се приближават една до друга, позволяват да преминава малко количество въздух между тях, което формира механизъм, подобен на този когато присвием устните, за да свирнем. Това произвежда звук, който се усилва и модулира, докато достигне устата. Тази модулация зависи от работата на дихателните пътища, така че всеки, който използва гласа, трябва да лекува проблеми като хъркане, ринит, синузит, увеличени сливици, отклонена преграда и други причини за запушване на носа.

Тъй като ларинксът е по-вътрешна структура, която се вижда адекватно само чрез видео-ендоскопски изследвания, при всеки случай на гласова недостатъчност, пресипналост, болка или умора при говорене или преглъщане, е необходима консултация с оториноларинголог, за да определи диагнозата и най-добрата форма на лечението.

Основни заболявания свързани с проблеми в гласа

Дисфония / афония: всяка промяна в гласа се нарича дисфония. В случаите, когато „загубим“ гласа си напълно, имаме афония. При дисфонията обикновено се наблюдава много нисък или дрезгав глас. И двете състояния могат да бъдат причинени от прекомерното използване на гласа, което да причини лезии в гласовите гънки. Възпаление като ларингит, малформации на гласните струни или дори тумори могат също да причинят промени в гласа.

Ларингит: възпалението в ларинкса води до пресипналост, спадане и дори загуба на глас. Освен това пациентът може да има кашлица, треска и затруднено преглъщане. Ларингитът може да бъде остър или хроничен. В първия случай продължава до седем дни и симптомите са подобни на тези на настинка. При хроничен ларингит лечението може да продължи седмици или дори години.

Възли на гласните струни: тези лезии са доброкачествени. Сред основните причини за появата им е неправилното използване на гласа дори при деца. С възлите гласът става дрезгав, човек изпитва затруднения или умора при говорене или пеене. Когато тези симптоми продължават повече от 15 дни, трябва да се потърси оториноларинголог.

Минимални структурни изменения на ларинкса: те са малки вродени малформации, често много трудни за диагностициране, които могат да възникнат в гласовите гънки и които продължават през целия живот, генерирайки доста разнообразни картини на дисфония, от лека, но повтаряща се дисфония до силно подчертана и постоянна.

Как да предпазвате гласа си?

Някои предпазни мерки са от съществено значение за предотвратяване на проблеми с гласа.

– пийте поне 2 литра вода на ден;

– избягвайте консумацията на мазнини, подправки и безалкохолни напитки;

– избягвайте да пиете алкохолни напитки;

– спрете да пушите;

– консумирайте кафе пестеливо;

– избягвайте да прекарвате твърде много време в замърсена среда;

– избягвайте да крещите или да променяте гласовия си тон;

– ларинкса се образува от хрущял и мускули. Гласовите гънки или струни също са мускули. Както всички мускули, те също се нуждаят от редовни упражнения. Ако използвате гласа си постоянно, правете упражнения за отпускане на гласните струни. Логопед ще може да предложи правилни упражнения за всяка ситуация и да лекува определени гласови наранявания. Класът по вокална техника е забавен начин за съчетаване на упражнения за укрепване на гласа с изкуството на пеенето;

-при дразнене, сухота и прегракналост могат да се ползват хранителни добавки за намаляване на неприятно усещане в гърлото и горните дихателни пътища и подпомагащи функцията на имунната система.