Първа помощ при настинка и грип

Статистиката показва, че всеки възрастен бива засегнат средно 2 до 4 пъти годишно от настинка или грип, докато при децата заболяваемостта е дори два-три пъти по-висока. Симптомите на настинка и грип, включващи болки в гърлото, обилен назален секрет, главоболие и влошено общо състояние могат да превърнат в кошмар извършването на най-обикновени ежедневни задължения. Няма специфично лечение за настинка и грип, могат да се прилагат единствено медикаменти на облекчаване на симптомите.

Ето някои съвети, които можем да приложим на практика, когато започнат да се появяват първите симптоми на настинка и грип, които могат да помогнат за намаляване на интензивността им и по-бързото възстановяване. Вижте ги:

Борба с първите симптоми

Веднага щом усетите, че настинката Ви е хванала, увеличете приема на течности, вода или сокове, тъй като добрата хидратация смекчава симптоми като болки в гърлото или запушен нос. Може да комбинирате с топла напитка под формата на разтворен прах за перорален разтвор при настинка и грип.

Направете гаргара със сол

Ако гърлото започне да Ви дразни, направете гаргара с топла вода, смесена с половин чаена лъжичка сол. По този начин се намалява излишната вода в тъканите на областта или се доверете на спрей при болки в гърлото, който намалява възпалението, изчиства лигавиците и елиминира бактериите и вирусите, в комбинация с топъл чай с лимон.

Вдишвайте парни изпарения за излекуване на хремата

Вземете горещ душ, който помага за овлажняване на носната лигавица и поддържане на дихателните канали чисти. Ако Вашият лекар препоръча, използвайте спрей за нос.

През първите два часа

Веднага след като симптомите започнат да се появяват, отидете в аптеката и се снабдете с медикамент, съдържащ комбинация от съставки за ефективно облекчаване симптомите на настинка и грип, като болки в ставите, зачервено гърло, главоболие, запушен нос и висока температура. Разбира се, консултирайте се с Вашия лекар.

Срещу кашлица

Добрият стар мед ще помогне за омекотяване на кашлицата. Може да се приема директно със супена лъжица от буркана или да подслаждате чая си с него.

В следващите шест часа

Ако можете, не работете. Тялото ще се пребори с вируса по-добре, ако е в покой. В случай, че това не е възможно, просто спазвайте дистанция от колегите си и не забравяйте да миете ръцете си често, като нанасяте и дезинфектант гел.

Не спирайте да пиете течности

Поддържайте редовна консумация на вода, сок или чай и предпочитайте течни ястия като супа.

Движете се по малко

Леките упражнения могат да помогнат на имунната система да реагира, но трябва да поддържате сърдечната си честота под 100 удара в минута.

В края на деня

Здравословната диета помага за подсилване на имунната система. На вечеря изберете храни, богати на протеини като месо, риба или боб, придружени от пълнозърнести храни и зеленчуци, богати на антиоксиданти. Вземете горещ душ и след това опитайте да заспите.

На следващия ден

Ако се събудите, чувствайки се много по-зле със симптоми като повръщане или силно главоболие, обадете се на Вашия лекар, тъй като тези симптоми могат да показват наличието и други заболявания, освен настинка или грип.

Има няколко обикновенни неща, които можете да направите, за да спрете разпространението на вируса сред колеги си и семейството:

  1. Останете си вкъщи, ако не се чувствате добре;
  2. Мийте често ръцете си;
  3. Закривайте устата и носа със салфетка/кърпа, когато кашляте или кихате;
  4. Не използвайте една и съща чаша или други лични предмети с други лица.
  5. Почиствайте повърхностите в дома и играчките на децата с влажна кърпа и гел за дезинфекция.