Често задавани въпроси за сезонния грип

Какво представлява грипът?

Грипът е остро вирусно заболяване, което засяга предимно дихателните пътища.

Вирусите, които причиняват грипни епидемии, могат да бъдат от тип А и В, произхождащи от така наречения сезонен грип (есен / зима) и циркулират всяка година, макар и в различни пропорции.

По кое време на годината грипът се разпостранява масово?

Грипните вируси обикновено циркулират между ноември и март в северното полукълбо и между април и септември в южното полукълбо, затова се наричат сезонни. През последните години най-голямата грипна заболеваемост се наблюдава между месеците декември и февруари.

Защо през студените месеци на годината честотата на заболеваемост е по-висока?

Не е известно. Съществува теория, която твърди, че охлаждането на тялото в студено време предизвиква силно изразено свиване на кръвоносните съдове в носа, увеличавайки чувствителността ни към респираторни инфекции. Въпреки това, най-приетото обяснение за грипните вируси през зимата е друго. Склонни сме да прекарваме по-дълго време в затворени и слабо проветриви помещения. При тези условия заразяването става по-лесно, отколкото през лятото, когато прекарваме повече време на открити пространства и къщите ни са много по-проветриви.

Как се предава грипът?

Вирусът се предава по въздушно-капков път от заразен човек, главно чрез кашлица и кихане, но също така и чрез директен контакт със замърсени повърхности.

Какъв е инкубационният период?

Инкубационният период (времето от заразяване до появата на първите симптоми) обикновено е 2 дни, но може да варира между 1 и 5 дни.

Какъв е периода, в който човек може да зарази другите?

Периодът на заразяване започва от 1 до 2 дни преди появата на симптомите и продължава до 7 дни след; при деца този период може да бъде по-дълъг.

Какви са симптомите на грипа?

При възрастни грипът се проявява с внезапно начало на неразположение, висока температура, болки в мускулите и ставите, главоболие и суха кашлица. Възможно е да се появи и възпаление на очите.

При децата симптомите зависят от възрастта. При най-малките треска и отпадналост са най-честите прояви, в някои случаи съпроведени с гастроинтестинални (гадене, повръщане, диария) и респираторни (ларингит, бронхиолит) прояви. При по-големите деца симптомите са подобни на тези на възрастните.

Грипът и настинката едно и също заболяване ли са?

Не. Вирусите, които ги причиняват са различни. Симптомите на настинката са ограничени до горните дихателни пътища: запушен нос, кихане, сълзене, дразнене на гърлото и главоболие. Рядко се среща висока температура или болка в тялото. Симптомите и признаците на настинка се появяват постепенно, докато при грип появата е внезапна.

Колко сериозен е грипът?

Грипът обикновено е краткосрочно заболяване (от 3 до 4 дни) със симптоми на лека или умерена интензивност и пълно възстановяване след 1 или 2 седмици.

При възрастни хора и хронично болни възстановяването може да бъде по-дълго и рискът от усложнения е по-голям, а именно пневмония и / или декомпенсация на основното заболяване (астма, диабет, сърдечни, белодробни или бъбречни заболявания).

Как се предотвратява грипът?

Грипът може да бъде предотвратен чрез годишна ваксинация. Избягването на контакт с хора със заболяване и честото измиването на ръцете помагат да се намали вероятността от заразяване.

Какво да правите ако сте с грип

  • Стойте у дома, в покой;
  • Пийте много течности: вода и плодови сокове;
  • Не приемайте антибиотици без лекарска консултация. Те не действат срещу вирусни инфекции, не подобряват симптомите и не ускоряват лечението;
  • Следете температурата си през целия ден; консултирайте се с фармацевт за медикаменти, съдържащи комбинация от съставки за ефективно облекчаване на симптомите като запушен нос, главоболие, температура и болки в ставите;
  • Ако сте бременна или кърмите, не приемайте лекарства, без да се консултирате с Вашия лекар;

Не разпространявайте грипните вируси

  • Намалете, доколкото е възможно, контакта с други хора;
  • Мийте ръцете си често със сапун и вода. Ако не е възможно, използвайте кърпички;
  • Когато кихате или кашляте, покривайте устата си с кърпичка за еднократна употреба или предмишница си; не използвайте ръцете си.