Всичко, което трябва да знаете за грипа

Каква е разликата между настинката и грипа?

Настинката и грипа могат да изглеждат подобни в началото. И двате заболявания са респираторни и са в състояние да предизвикат подобни симптоми. Разликата е, че се причиняват от различни вируси.

Общите симптоми включват хрeма или запушен нос, кихане, болки в тялото и общо неразположение. Като правило симптомите на грипа са много по-тежки от тези на настинката.

Друга ясна разлика между двете заболявания е колко сериозни са те. Настинката рядко причинява други здравословни проблеми и преминава сравнително бързо, докато грипът може да доведе до инфекции на синусите и на ушите, пневмония и сепсис.

Кои са отличителните симптоми при грип?

Температура

Грипът почти винаги води до повишаване на телесната температура, която варира от 37.8 ° С до 40 ° С.

Не е необичайно малките деца да имат по-висока температура от възрастните. В повечето случаи високата температура се задържа по-малко от една седмица, обикновено около три до четири дни.

Кашлица

Сухата, упорита кашлица е обичайна за грипа. Възможно е също да имате затруднено дишане или дискомфорт в гърдите през това време. Кашлицата, свързана с грипа, може да продължи около две седмици.

Мускулни болки

Мускулна болка се усеща най-често в областта на шията, гърба, ръцете и краката. Тя може да бъде значителна и да затруднява движението дори когато се опитвате да изпълнявате основни задачи.

Главоболие

Първият Ви симптом на грип може да е силно главоболие, в някои случаи придружено от чувствителност към светлината или към звука.

Умора

Чувството за отпадналост и умора не е толкова очевиден симптом за грип. Общото неразположение може да бъде сигнал за много други заболявания. Обикновено чувството на умора идва внезапно и може да бъде трудно за преодоляване.

Колко дълго продължава грипа?

Повечето хора се възстановяват за около една седмица, но може да отнеме още няколко дни, за да се чувствате отново както обичайно. Възможно е да се чувствате уморени няколко дни, след като симптомите на грип са отшумели.

Важно е да останете вкъщи докато не се освободите от високата температура в продължение на поне 24 часа . Ако сте с грип, Вие сте заразен ден преди появата на симптомите и пет до седем дни след това.

Лечение на грипа

Повечето случаи на грип са достатъчно леки, че можете да се лекувате у дома без лекарства, отпускани по лекарско предписание.

Важно е да останете в къщи и да избягвате контакти с други хора, когато забележите симптоми на грип.

  • Пийте много течности.
  • Лекувайте симптомите на главоболие, треска, запушен нос и болки в ставите с медикаменти, които може да закупите от аптеката без лекарско предписание.
  • Спазвайте добра лична хигиена, за да предотвратите разпространението на вируса на други повърхности или на други хора в къщата.

Ако симптомите се влошат се обадете на Вашия лекар, за да избегнете усложненията, присъщи на грипа.

Кой е най-застрашен?

Рисковите групи включват:

  • Хора със слаба имунна система
  • Бременни жени
  • Хора на възраст над 65 години
  • Деца под 5 годишна възраст

Ако попадате в някоя от изброените групи отидете на преглед още при първите симптоми. Вашият лекар може веднага да направи тест за грипния вирус, както и да Ви предпише антивирусно лекарство за предотвратяване на усложнения.

Кога е сезонът на грипа?

Основният грипен сезон започва от края на октомври до март с пикове през януари и февруари, но можете да се заразите с грипен вирус по всяко време на годината.

По-вероятно е да хванете грип, ако вече имате друга инфекция. Това е така, защото други инфекции могат да отслабят имунната Ви система и да Ви направят по-уязвими към нови.

Какъв е инкубационният период на грипа?

Типичният инкубационен период на грипа е от един до четири дни. Отнася се за периода, през който вирусът е във Вашето тяло и се развива. През това време може да не се появят никакви симптоми, но това не означава, че не сте заразни.

Милионите малки капчици, които се произвеждат, когато кихаме, кашляме или говорим, разпространяват грипния вирус. Тези капчици влизат в тялото през носа, устата или очите. Можете също така да се заразите от грип, като докоснете повърхност, която съдържа вируса и след това докосвате носа, устата или очите си.

Грипът заразен ли е?

Ако имате грип, вие сте заразни. Много хора са заразни и могат да разпространят вируса преди да се появят симптомите му. С други думи, може да разпространявате вируса, преди да осъзнаете, че сте болен.

Как става заразяването с грипен вирус?

Грипът е вирус, който се разпространява по няколко начина. Можете да се заразите от човек близо до вас, който има грип и киха, кашля или говори. Вирусът също така може да вирее и на повърхността на различни предмети в продължение на два до осем часа. Ако носител на вируса докосне обща повърхност, като дръжка на вратата или клавиатура и Вие докоснете същата повърхност, може да се заразите. Вирусът може да влезе в тялото ви чрез докосване на устата, очите или носа.