Доброто здраве на устната кухина и неговото значение

Защо трябва да обръщаме внимание на здравето на устната кухина?

Човешкият организъм е сложна и взаимосвързана система и проблем в устната кухина може да предизвика храносмилателни, имунологични и дори сърдечни дисфункции, тъй като бактериите могат да мигрират към други органи чрез кръвния поток.

В допълнение към намаляването на риска от кариес, зъбобол, отслабване или фрактури на зъбите, поддържането на здравето на цялата уста през деня подобрява дишането, осигурява безболезнено дъвчене и съответно храносмилане.

Най-често срещани проблеми в устната кухина

Зъбна плака

Устата е пълна с бактерии, които живеят хармонично в региона и не причиняват никаква вреда на организма, стига да се прилагат адекватни хигиенни навици. Когато миенето на зъбите не се извършва често или правилно, остатъците от храна започват да се натрупват между тях, служейки за храна на тези бактерии.

Като цяло именно сладките и богати на захар храни генерират най-голямо разпространение на микроорганизми, които започват да се размножават и образуват бактериална плака, покриваща зъбите. Основно в близост до венците възниква бактериално натрупване, наречено зъбен камък, което води до инфекции на венците, болка и дори необходимост от изваждане на зъба.

Кариес

Кариесът са черни петънца, които започват да се появяват върху зъбите, причинявайки деминерализацията му. Въпреки че има биологични условия, които улесняват появата на кариес като рН на устата, хигиенните и хранителните фактори са основните причини за увреждане на зъбите.

Когато бактериите, особено Streptococcus mutans, които живеят в устата ни, започват да се размножават благодарение на наличието на храна между зъбите, те произвеждат и отделят киселини, които разрушават зъбните минерали и въздействат върху емайла.

Киселината е толкова корозивна, че причинява отвор на мястото, позволявайки на бактериите да влязат в структурата. В началото, докато засягат външната част, обикновено не причиняват болка, което затруднява идентифицирането на кариес, ако човек не посещава редовно зъболекар. Но когато болката дойде, това е знак, че корозията вече е близо до пулпата на зъба, област, образувана от много чувствителни нерви и кръвоносни съдове.

Лош дъх

Храната и бактериите в устната кухина са най-честата причина за лош дъх. Лошият дъх може да се дължи и на тютюнопушене, употреба на лекарства и, разбира се, неправилно миене на зъбите  или неефективно почистване на междузъбните пространства.

Гингивит

Състоянието е резултат от възпаление на венците, проявяващо симптоми като болка и кървене. Когато се образуват бактериални плаки, те имат вискозен и белезникав вид и могат да бъдат отстранени по време на миене. Но с течение на времето натрупването става по-твърдо, което налага да го премахнете в зъболекарския кабинет.

Ако не се лекува, тази плака стимулира възпаление на венците, което с времето се влошава. Лошият дъх и чувствителността към топло и студено са други признаци, които се появяват.

Парадонтит

Ако гингивит не се лекува и прогресира достигайки костта, говорим за пародонтоза. Основният причинител е плаката, но начина на живот / тютюнопушене, стрес, употреба на някои лекарства/ и други заболявания, които засягат имунитета, също оказват влияние.

Тъй като възпалението засяга костната област, между зъба и венците започват да се образуват пространства, наречени пародонтални джобове, водещи до разрушаване на венечната и костната тъкан.

Какви трябва да бъдат грижите за устната кухина?

Грижата за здравето на устата гарантира добро функциониране на целия организъм. В допълнение към рутинните грижи е необходимо редовно да се консултирате със стоматолог и при необходимост да се лекуват навреме проблеми в устната кухина, предотвратявайки тяхното влошаване.

  • Мийте зъбите си след хранене поне 2 пъти на ден;
  • Използвайте меки четки, за да не нараните венците;
  • Сменяйте четката редовно;
  • Използвайте продукти на основата на флуор и почиствайте със зъбни конци всеки ден между всички зъби;
  • Правете редовни промивки с еликсир при възпалителни състояния на венците;
  • Намалете консумацията на алкохол и спрете цигарите;
  • Обърнете внимание на храната, намалявайки консумацията на захар;
  • Обърнете внимание на лечението на хронични заболявания или такива, които могат да навредят на имунитета;
  • Намалете стреса.