Защо е важно да бъдем внимателни към гласа си?

Кое е общото между радио водещия, адвоката и учителя? Има един аспект, който обединява тези иначе толкова различни професионалисти и това е, че те работят с гласа си. Политици, журналисти, преподаватели и певци – всички те използват гласа си като работен инструмент и са по-уязвими откъм проблеми с него.

Гласът се произвежда в ларинкса, където се намират гласните струни. Когато говорим, тези струни правят вибрационно движение поради преминаването на въздух, идващ от белите дробове. Произведеният звук ще бъде усилван и модифициран от резонансните кухини и артикулационните органи, които работят заедно за възпроизвеждането на думи.

В някои случаи промяната в тембъра и  силата на гласа може да е признак на здравословен проблем, изискващ медицинска консултация.

Кога е необходима консултация с лекар?

Трябва да се консултирате с вашия отоларинголог при наличието на:

– Дрезгавост (повече от 15 дни);

– Загуба на глас;

– Умора при говорене;

– Болки в гърлото;

– Дразнене в гърлото за повече от десет дни.

Превенция: какви грижи трябва да полагате за гласа си?

1. Внимание към напитките

Не се препоръчва консумацията на прекалено топли или твърде студени напитки непосредствено преди вокална изява. Избягвайте и алкохолните и кофеиновите напитки, които обезводняват организма и изсушават лигавицата.

2. Не се лекувайте самостоятелно

Има лекарства – като антихистамини, диуретици, назални деконгестанти и антидепресанти, които могат да повлияят на гласа.

Гастроезофагеалният рефлукс е друг от основните причинители на проблеми с гласа. Преминаването на стомашен сок в хранопровода, който е изключително агресивен към лигавицата на задната област на гласовите гънки, причинява усещане за парене. Увеличава се производството на слуз и това води до поява на кашлица, причиняваща постоянно дразнене и чувство на дискомфорт.

3. Внимавайте какво ядете

Храните, които могат да причинят рефлукс са различни и оценката на това, кои от тях трябва да се избягват се прави от специалист. Приемането на много люта храна може да причини раздразнение и да пресуши гърлото. Млечните продукти увеличават секретирането на слуз, което води до по-често желание за прочистване на гърлото.

4. Подгответе гласа си

Ако знаете, че ще говорите дълго време, направете вокални загряващи упражнения. Доверете се на специалисти логопеди, които ще ви помогнат да подобрите издръжливостта на гласа, контрола на дишането, вокалната мощ и техника си.

5. Редовен и пълноценен сън

Доставяйте необходимия на организма сън 7-8 часа на денонощие. Практикувайте физически упражнения и откажете цигарите.

6. Пийте вода

Пийте 7 до 8 чаши вода през целия ден като минимум. Ако сте в климатизирани помещения, увеличете количеството на приематите течности. Освен добрата цялостна хидратация, водата поддържа и гласните струни овлажнени, което е едно от първите определящи условия за здравето на гласа. При пеене, например, гласните струни вибрират с изключително бърза скорост. Ако нямат достатъчно влага, стават предразположени към увреждане, съпроводено с чувство на дискомфорт и дори болка.

7. Избягвайте да носите тесни дрехи в областта на шията и талията

Стегнатите дрехи близост до областта на шията и талията ограничават движенията, необходими за дишане и фонация /процесът на възпроизвеждане на различни звуци, който се осъществява посредством вибрация на гласните връзки на ларинкса/.

8. Внимание към начина, по който говорите

Говорете меко, бавно, дишайки правилно,практика, която не всички успешно спазват. Често учителите, които трябва да говорят дълго, отчетливо и понякога твърде силно, за да привлекат вниманието на учениците, не рядко в резултат на това усилие в края на деня гласът им спада.

9. Обръщайте внимание на стойката си

Позата е важна за нашата реч. Ако човек говори главно с изпъната брадичка и шия, зоната на врата е в напрежение и по този начин гласните струни също работят в усилие.

  1. Хранителни добавки при дискомфорт в гърлото

Желираните таблетки за смучене Тантум Натура, с прополис и витамин С, са подходящи при дискомфорт в гърлото, като сухота, дразнене, пресипнал глас. Повлияват благоприятно за поддържане нормалното физиологично състояние на гърлото и допринасят за нормалната функция на имунната система.