Имунитет: за какво служи и как да го укрепите

Имунитетът е устойчивостта или защитата на организма срещу бактерии, вируси и други патогенни микроорганизми на заобикалящата ни среда, които могат да проникнат в тялото и да предизвикат различни заболявания.

Човешката имунна система е съвкупност от клетки, молекули, тъкани и органи способни да разпознават и унищожават широк кръг от патогени, несвойствени за организма, като по този начин се поддържа динамичната му хомеостаза- запазване на относителна стабилност на основните физиологични показатели дори когато настъпят драстични външни промени.

Какви са последиците при срив на имунитета?

Ниският имунитет може да доведе до по-голяма уязвимост на организма и в крайна сметка го прави по-податлив и незащитен от „атаките“ на различни бактерии и вируси, които присъстват практически навсякъде около нас.

Тъй като голям брой патогени могат да причинят заболявания, симптомите на отслабената имунната система може да са различни. Обърнете внимание на следните:

  • Хронична умора

Ако постоянно се чувствате изтощени, задъхвате се лесно,  станалите сте много раздразнителни или ако малки промени оказват влияние върху енергията и настроението Ви,  то това може да е един от симптомите за отслабена имунна система.

  • Чести бактериални и вирусни инфекции – настинка, грип, херпес

Нееднократно посещение на лекарски кабинети, прием на антибиотици повече от два пъти годишно, периодична поява на херпес и многократни настинки, симптомите на които отшумяват бавно, са сигнал, че антителата в нашия организъм не могат успешно да се преборят сами с болестите.

  • Трудно зарастване на раните

Скоростта на заздравяване на раните много зависи от състоянието на имунната система. Недостатъчните защитни сили на организма способстват за развитието на инфекциозен процес, който е възможно да забави темповете на регенерация на кожата.

Поради това е важно винаги да търсите информация и начини, които да Ви помогнат да поддържате имунитета си. Чеcтите виpycни инфекциии теxните усложнения, както и хроничната умора и намалена трудоспособност са най-типичните симптоми за затруднено функциониране на имунната система и са сигнал да потърсите консултация с имунолог.

Как да подсилите имунитета си?

За повишаване на имунитета е изключително важно да се консумират всички основни витамини и минерали за правилното функциониране на клетките. Ниското ниво на белите кръвни телца (левкоцитите) на практика означава понижаване на броя клетки, които се борят със заболяванията.

Здравословното хранене е друг важен момент за силна имунна система, като се фокусира върху балансираната консумацията на протеини, минерали, мазнини и въглехидрати. При всяко хранене във Вашето меню трябва да присъстват белтъчините. Те подпомагат поддържането на стабилни нива на глюкозата в кръвта и като следствие – добра работоспособност. Ограничете употребата за захар и подсладени напитки, избягвайте мазнините, които повишават нивото на холестерол в кръвта, наспивайте се добре, организмът се нуждае от поне 6 часа сън на денонощие. Занимавайте се със спорт поне 30 минути всеки ден. Това може да бъде дори и обикновена разходка, но ще помогне на тялото да влезе в кондиция, да изгори повече калории и да подобри обмяната на веществата.

Използването на хранителни добавки помага ли за повишаване на имунитета? 

Поради забързаността на днешния ден е много трудно да се поддържа правилна и целесъобразна диета, включваща всички необходими на организма хранителни вещества, витамини и минерали.

Добра алтернатива за подпомагане на имунната система е хранителната добавка ТАНТУМ® НАТУРА с прополис и обогатена с Витамин С и цинк, които допринасят за нормалната функция на имунната система.

По какъв начин повишения имунитет помага на организма?

Ако имате силен имунитет е по-малко вероятно да имате проблеми с външни вирусни атаки, които причиняват повтарящи се заболявания, а при наличие на инфекция, тялото Ви може да реагира по-бързо и ефективно.