Как да се справим с дразненето в гърлото приченено от тютюнопушене

Пушенето е един от най-трудните за преодоляване навици. То включва вдишване на никотин чрез цигари, пури или лули. Димът преминава през гърлото и хранопровода, така че да може да циркулира в дихателната система. Цялата лигавица на дихателната система е слизеста, снабдена с множество кръвоносни съдове, които абсорбират вредните вещества, съдържащи се в цигарения дим. Тази абсорбция води до увреждане на лигавичните тъкани. Вредите ще се увеличават с всяка изпушена кутия цигари.Непрекъснатото или продължително увреждане на гърлото, дължащо се на тютюнопушенето води до по-сериозни здравословни проблеми като рак на гърлото.

Факти за гърлото

Гърлото е една от най-подценяваните части на тялото. То може да функционира както за храносмилателната, така и за дихателната система. Гърлото Ви помага да преглъщате, да говорите, да пеете, да дишате и кашляте. Много е чувствително, защото има нерви и кръвоносни съдове, които помагат да усещате всичко, което минава през него. Нервите в гърлото Ви позволяват да почувствате болка, когато то е възпалено.

Какво трябва да знаете за пушенето

 Пушенето е навик, който много хора, млади и стари, упражняват ежедневно … и понякога ежечасно. Пушенето е опасна привичка, която води до различни респираторни и сърдечно-съдови заболявания и рак на белия дроб. То също така уврежда гърлото с течение на времето, води до хронична кашлица и постоянно чувство на сухота. Топлината, която се отделя при пушене изсушава гърлото, което води до възпаление и болка. Увреждането причинява т.нар. „кашлица на пушача“ и може да затрудни преглъщането. Състоянието се влошава от химикалите, използвани при производството на цигари. Димът дразни тъканите на гърлото и увеличава производството на слуз.

Пушекът от тютюна съдържа съединения, наречени канцерогени, които причиняват рак. Те променят ДНК на клетките и тъканите на гърлото. Промяната може да доведе до мутации като рак на гърлото и устата. Мутацията прекъсва способността на гените да контролират деленето и растежа на клетките. Повишената клетъчна пролиферация в гърлото може да образува тумори.

Тютюнопушенето може да увреди гърлото, но увреждане може да бъде причинено и от вдишване на дим при пасивно пушене. Токсините и химикалите във вторичния дим увеличават риска от рак на гърлото. Повечето ракови заболявания на гърлото се причиняват от тютюнопушене. Този навик вреди на гласните струни, дори ако вече сте спрели да пушите. Продължителността на времето, през което сте пушили, директно влияе върху степента на уврежданията. Ако човек се откаже от тютюнопушенето навреме, има голяма вероятност да възстанови здравето си и да се наслаждава на живота без тютюнев дим.

Как да помогнем за възстановяване на възпаленото от тютюнопушене гърло

 Овлажнявайте гърлото

 Когато пушите, гърлото Ви изсъхва. Трябва да го хидратирате през цялото време с достатъчно количество течности. Използването на овлажнител у дома запазва влажността на въздуха, облекчава сухотата и напрежението в гърлото и улеснява дишането.

Домашна сауна за лице

 Вдишвайте дълбоко топлите изпарения от купа с гореща вода с добавено евкалиптово масло. Ментоловите пари ще облекчат болката и  ще отпуснат кръвоносните съдове в гърлото.

Гаргара със солена вода

 Намалява възпалението на гърлото. Също така подобрява притока на кръв в гърлото, което благоприятства излекуването. В чаша топла вода разтворете ½ чаена лъжичка сол и правете гаргара три до четири пъти дневно. Не поглъщайте солената вода.

Билкови чайове

 Запарете смес от билки – кимион, босилек и джинджифил. Пийте инфузията или направете гаргара с нея.

Избягвайте мазни храни.

 Добавете мед към чая си

 Медът успокоява възпаленото гърло.

Яжте сладолед

 Студеното ще намали възпалението и ще облекчи болката.

Хранителни добавки с вкус на мед и лимон или портокал и мед

 Тантум® Натура е хранителна добавка с Прополис и Витамин С. Намалява усещането за сухота и дразнене в гърлото.

Пушенето е зависимост, от която е трудно да избягаш. Ако сте пушач, откажете се навреме. По този начин ще увеличите шансовете си за по-добро здраве и ще намалите вече нанесените на гърлото щети.