Неинфекциозна болка в гърлото: на какво се дължи и как да се предпазваме

Дишането през устата, сухият въздух и замърсяването са основните причини за този дискомфорт. Вероятно никога не сте се замисляли за факта, че не всяка болка в гърлото е причинена от вируси или бактерии. Хората, които имат ринит или страдат от запушване на носа например, могат да развият неинфекциозен фарингит, просто като се налага да дишат през устата. Възпалението започва от лигавицата на носа и носоглътката и постепенно обхваща целия гълтач. Това е така, защото носът има две основни функции необходими за дишането: загряване и филтриране на постъпващия въздух, преди да достигне гърлото. При оралното дишане въздухът не претърпява никаква обработка преди да достигне фаринкса. По този начин се “открадва” топлина и влага от този регион, който не е подготвен и може да пострада от раздразнение.

Причини

Друг отговорен фактор за много случаи на неинфекционен фарингит е климатизацията, използвана в офиси, домове, автомобили и самолети. Чрез премахване на влагата от въздуха, климатичните устройства предизвикват изсушаване на дихателните пътища и поява на чувство на дразнене в гърлото. Същото се отнася и за сухия въздух, резултат от самия климат и замърсяването на околната среда. Понякога в него се съдържа толкова малко влага, че носът не може да произвежда секрет.

Факторите, предизвикващи неинфекциозен хроничен фарингит са много. Заболяването се превръща в хронично при непрекъснато действие върху лигавицата на фаринкса на различни дразнители като алкохол, гореща, студена или силно пикантна храна; работа, свързана с вдишване на различни токсични вещества или механично дразнене на фаринкса от прах и по-големи частици от въздуха. Появата на неинфекциозен хроничен фарингит също е възможна и като усложнение на остър инфекциозен фарингит, т.е.  инфекцията е изчезнала, но възпалението остава. По принцип има много причини, но най-честата е тютюнопушенето (понякога в комбинация с други дразнещи фактори). Ето някои от тях:

  • Преохлаждане;
  • Вдишване на химически изпарения;
  • Претоварване на вокалните връзки по време на разгорещени дискусии или пеене;
  • Травма на ларинкса;
  • Алергични реакции;
  • Сух въздух;
  • Възпрепятствано назалното дишане като последица от респираторното заболяване;
  • Патологията на храносмилателната система, която причинява освобождаване на стомашното съдържание в хранопровода;
  • Прекомерна употреба на алкохол;
  • Свързани с възрастта промени (мускулна атрофия, деформация на гласните струни).

Най-добрият начин да се сложи край на неинфекциозната болка в гърлото е да се открие и лекува причинителят и. Пациенти с ринит, дишащи през устата, трябва да лекуват основното заболяване. Когато отговорността е на лошото качество на въздуха, най-често посочваното решение е промиване на дихателните пътища с физиологичен разтвор, който връща влагата в носната лигавица и премахва замърсяването и праха, които могат да се натрупат там.

Без дискомфорт

По време на лечението никой не трябва да страда от дискомфорта, причинен от дразненето на фаринкса. Тези, които чувстват болка в гърлото, могат да използват медикаментите за локално приложение, които проникват бързо във възпалената тъкан и облекчават болката при преглъщане, зачервяването и възпалението на гърлото.

Ако болката обаче продължи, е задължителна консултация с лекар.