Промените в температурата могат да причинят настинка и грип

Настинка и грип и дори по-сериозните проблеми, като пневмония, обикновено се увеличават по това време на годината; нека видим как можем да се защитим.

В началото на пролетния сезон се наблюдават резки промени в температурата и нестабилно време. През женския месец март, времето се мени като настроенията на жената, динамиката на атмосферните процеси обикновено е повишена и времето е променливо, с чести превалявания, с промени на температурите и влажността на въздуха. По това време на годината денят започва с по-ниски температури, често отрицателни, затопля се в обедните часове и се връща да се охлади в късния следобед. Тези промени изискват децата да бъдат облечени по подходящ начин, за да издържат на промените в температурата. За възрастните важи същата препоръката.

За да избегнете здравословни проблеми е важно да спазвате някои рутинни навици. Малките деца, възрастните хора и хората с хронични заболявания се нуждаят от повече внимание, тъй като протичането на грипа или обикновената настинка при тях може да бъде съпроводено с усложнения и възстановителния процес обичайно е  по-продължителен.

Поради редуването на температурата е вероятно и хората с алергии, страдащи от ринит, бронхит или синузит да имат кризи. Избягвайте агенти, които предизвикват болестта, като натрупването на прах или разходки по време на висока поленова концентрация във въздуха.

Грип и настинка

И грипът, и настинката са инфекциозни заболявания. Грипът се причинява от вируса на грипа, а настинката – през повечето време, от риновируси. Разликите са свързани със симптомите и тяхното ниво на агресивност.

Настинката е заболяване, което започва по-бавно. Постепенно започваме да се чувстваме неразположени, изпитваме болки при преглъщане, носа ни тече, кихаме и имаме загуба на апетит. Обикновено настинката не е съпроводена от висока температура, въпреки че практиката показва, че при децата появата на висока температура е често срещан симптом при този вид вирусна инфекция.

Грипът точно обратното започва внезапно. Изведнъж започвате да се чувствате неразположени и това е придружено от суха кашлица, силни болки в мускулите и ставите, втрисане, висока температура около 39 ° и главоболие.

Грипът може по-агресивно да засегне хора с рисков профил като възрастни, малки деца, бременни жени, жени, които току-що са родили и хора, които имат хронични заболявания и / или които приемат лекарства за понижаване на имунитета.

За тези, които не искат да страдат от последиците от грип и настинка, превенцията е най-доброто лекарство.

Някои прости мерки могат да бъдат доста ефективни:

  • Поддържайте максимално проветрива среда;
  • Важно е да внимавате да не поставяте ръка върху устата и носа си, без да сте прадварително дезинфекцирали със сапун или гел, съдържащ алкохол и особено да избягвате близък контакт с болни хора;
  • Много е важно приоритетните групи да бъдат ваксинирани срещу грип, особено бременни жени и деца.

Вижте някои инструкции и предпазни мерки:

  • Пийте много течности;
  • Лека храна;
  • Дрехи, съответстващи на температурата;
  • Загрейте стаята, ако е твърде студено;
  • Оставете къщата проветрена;
  • Избягвайте термични шокове.

Лекарствени средства срещу настинка и грип

Използването на антибиотици срещу грипа и настинката не е ефективно, тъй като двете забалявания се причиняват от вируси, а не от бактерии. Въпреки това, можете да се погрижите за облекчаването на симптомите от инфекцията.

Освен почивка и хидратация, лечението обикновено включва медикаменти, съдържащи комбинация от съставки, които ефективно облекчават симптомите на настинка и грип, включително които действат при някои симптоми като запушен нос, главоболие и облекчават болката в ставите.

Преди всичко трябва да се обръща внимание на добрата физическа активност, балансираното хранене и отделянето на достатъчно време за сън и почивка. Това са предпоставките за поддържане на силна имунна система, която би се преборила с всички вируси и бактерии, които могат да заразят нашето тяло.