Първи грижи при болка в гърлото

Възпаленото гърло често е един от първите симптоми на респираторните инфекции. Независимо дали имате оплаквания като болезнено преглъщане, пресипнал глас или болки в областта на сливиците и гърлото, не пренебрегвайте симптомите. В много случаи липсата на внимание може да доведе до усложнения, хронифициране и да влоши допълнително състоянието на имунната система.

На кои симптоми трябва да обърнем внимание?

Болка в гърлото обикновено се свързва с настинки. Един ден всичко е наред, но на следващия се озовавате със запушен нос, парене на очите, пресипнал глас и болка в гърлото. Ако имате тези симптоми, може да имате настинка и е добре да я атакувате, когато все още е в начален стадий.

Не пренебрегвайте дори симптоми на сухота в гърлото, леки затруднения при говорене или преглъщане и дрезгавост.

Какво да правя сега?

Ако искате да спрете възпалението на гърлото, важно е да действате бързо и да предотвратите влошаването му.

  1. Почивка

Дайте на гърлото си малко спокойствие. Избягвайте да викате или шепнете, тъй като това ще напрегне и раздразни болката в гърлото. Също така трябва да избягвате пушенето на тютюн, пиенето на алкохол и кофеиновите напитки, докато сте с болки в гърлото. Топлината от цигарите, алкохола и кафето го изсушават. Когато имате тези симптоми, последното нещо, което искате е гърлото Ви да изсъхне, което ни води до следващия съвет.

  1. Пийте много течности

Важно е да останете хидратирани, особено когато сте болни и гърлото Ви е възпалено или раздразнено. Течностите поддържат мускулните мембрани влажни, което им позволява по-ефикасно да се защитават от бактерии и други външни дразнители. Добрата хидратация помага на тялото да се справи и с другите симптоми на настинката. Билкови чайове или силно разредени плодови сокове също допринасят за дневния Ви прием на течности.

3. Направете гаргара с хладка билкова отвара от мащерка или салвия.

Прaвeнeтo нa гaргaрa някoлкo пъти днeвнo мoжe дa oгрaничи пoдувaнeтo нa лигавицата на гърлoтo и дa изтъни мукуca, кoeтo пoмaгa зa прeчиcтвaнeтo oт бaктeриитe, причинявaщи дрaзнeнeтo.

  1. Облекчаване на симптомите с медикаменти

При първия симптом можете да започнете да лекувате болезненото гърло  с таблетки за смучене  или обезболяващ спрей за устната кухина с противовъзпалителни и болкоуслокояващи свойства. По този начин ще облекчите възпаленото гърло и болката при преглъщане, предизвикани от настинката.

Не позволявайте нито един ден от живота ви да бъде съсипан от възпалено гърло. За да научите повече за предотвратяване на болки в гърлото, разгледайте начините тук.